Ovatko kansalaiset valmiimpia terveyttä edistäviin muutoksiin kuin poliitikot? Kuopion terveyskonferenssi edellyttää terveysvaikutusten arvioimista aina
Kukapa olisi uskonut vielä viisikään vuotta sitten, että tupakointi kielletään irlantilaisten olohuoneessa, pubissa? Nyt peräti 70 prosenttia irlantilaisista sanoo viihtyvänsä pubeissaan entistä paremmin. Euroopan unionin terveyspoliitikot kokoontuivat viime viikolla Kuopioon keskustelemaan terveyden huomioimisesta kaikessa päätöksenteossa. Kansalaisten valmiutta terveyttä edistäviin muutoksiin kummasteltiin - ja kiiteltiin.
Peruspalveluministeri
Liisa Hyssälä
myöntää, että poliitikot voisivat olla nykyistä rohkeampia terveyden edistämistä koskevissa toimissaan.Hän kuitenkin muistuttaa, että Suomi on ollut maailman ja Euroopan ensimmäisiä maita esimerkiksi tupakointia rajoittavissa toimissaan. Jotta rajoitukset ja lait viedään käytäntöön, pitää niillä olla kansalaisten hyväksyntä. Näin on Suomessa ollutkin.
- Olemme viime aikoina saaneet ministeriöön mielenkiintoista viestiä elinkeinoelämän suunnalta koskien savuttomia ravintoloita. Vaikka hanketta aiemmin vastustettiin, savuttomia ravintoloida pidetäänkin nyt suorastaan kilpailuvalttina, ihastelee Liisa Hyssälä.
Painostus jyrää
Euroopan kuluttaja- ja terveysasioista vastaava komissaari Markos Kyprianou on itse aktiivinen tupakoinnin rajoitusten kannattaja. Tosin hänen kotimaassaan, Kreikassa, sätkä palaa niin pankkivirkailijalla kuin tämän asiakkaallakin. Silti hän uskoo asiaansa.
- Euroopassa ollaan viimein valmiita tuntuviin tupakoinnin rajoituksiin. Silti Smoke Free Europe -strategiasta ei voi tulla direktiiviä. Mieluummin puhun koko Eurooppaa kattavista rajoituksista ja suosituksista, muotoilee Kyprianou.
WHO:n Euroopan aluetoimiston johtaja
Marc Danzon
uskoo, että kansalaiset varmasti olisivat usein valmiita radikaaleihin ratkaisuihin terveyden edistämiseksi. Poliitikkojen pitää silti olla valmiita kuuntelemaan kaikkia osapuolia.- Monet terveyteen liittyvät rajoitukset merkitsevät rajoituksia ja muutoksia elinkeinoelämälle. Poliitikkojen on pystyttävä keskustelemaan esimerkiksi elintarviketeollisuuden ja maataloustuottajien kanssa silloin, kun puututaan kansalaisten ravitsemukseen tai vaikkapa ruoan verotukseen, Danzon huomauttaa.
- Kansalaiset eivät myöskään aina tiedä, miten voimakasta painostusta poliitikot kohtaavat elinkeinoelämän taholta. Tupakkateollisuus on syyllistynyt jopa suoranaisiin uhkailuihin, Marc Danzon lisää.
Vastinetta rahoille?
- Jäsenvaltiot ovat luovuttaneet päätösvaltaa EU:lle ja niillä on täysi oikeus odottaa, että unioni myös hoitaa velvollisuutensa, painottaa peruspalveluministeri Liisa Hyssälä.
Hyssälän mielestä EU:ssa pitäisi nykyistä paremmin ymmärtää, miten monet kauppa- tai maatalouspoliittiset päätökset vaikuttavat suoraan kansalaisten elämään ja terveyteen.
Vasta kun Euroopassa saatiin lukuja esimerkiksi ilmentämään väestön ikääntymisen vaikutuksia kansantalouksille tai terveyserojen luomia kuiluja työmarkkinoilla, Euroopan Unioni heräsi.
Komissaari Markos Kyprianou ei kuitenkaan pidä asetelmaa negatiivisena.
- Minusta olisi tärkeää saada EU-politiikot ymmärtämään, ettei investointi terveyteen ole kuluerä, vaan investointi Euroopan tulevaisuuteen.