Ajan­kohtai­sta

OYS:n tuottavuus kasvoi eniten yliopistosairaaloista

Tuottavimmat keskussairaalat olivat Pohjois-Karjalan ja Satakunnan keskussairaalat.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Panthermedia

Yliopistosairaaloiden tuottavuus ilman psykiatrian erikoisalaa pysyi lähes ennallaan vuonna 2019 verrattuna vuoteen 2015 THL:n mukaan.

Yliopistosairaaloista tuottavuus kasvoi ainoastaan OYS:ssa (4 prosenttia). OYS:ssa kustannusten nousu (13 prosenttia) oli melko maltillista suhteessa palvelutuotannon kasvuun (18 prosenttia). OYS oli tuottavin yliopistosairaala vuonna 2019.

Tuottavuus laski eniten TYKS:ssä. Myös TYKS:ssä kustannukset nousivat maltillisesti (9 prosenttia), mutta palvelutuotanto kasvoi vähemmän (5 prosenttia).

Keskussairaaloiden tuottavuus nousi kaksi prosenttia 2015–2019. Tuottavimmat keskussairaalat olivat Pohjois-Karjalan ja Satakunnan keskussairaalat. Tuottavuus nousi eniten Satakunnan keskussairaalassa ja laski eniten Mikkelin keskussairaalassa.

Erikoissairaanhoidon palvelutuotanto lähes kokonaan yliopisto- ja keskussairaaloihin

Yliopistosairaaloiden palvelutuotanto kasvoi 16 prosenttia 2015–2019 samalla kun reaalikustannukset nousivat 18 prosenttia. Keskussairaaloiden palvelutuotanto nousi tänä aikana 13 prosenttia ja kustannukset 11 prosenttia.

– Palvelutuotanto on lisääntynyt yliopisto- ja keskussairaaloissa erityisesti päivystystoiminnan keskittyessä näihin sairaaloihin. Myös eräitä leikkauksia ja muita hoitoja on säädösten mukaisesti keskitetty suurempiin yksiköihin, kertoo kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen THL:stä tiedotteessa.

Alueellinen palvelujen käyttö vähäisintä HUS-alueella

Somaattisen erikoissairaanhoidon palveluja käytettiin väestön palvelujen tarve huomioon ottaen asukasta kohti vähiten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella vuonna 2019.

Lue myös

– Kun verrataan somaattisen erikoissairaanhoidon palvelujen käyttöä alueellisesti, pitää ottaa huomioon alueiden erilaiset ikärakenteet sekä esimerkiksi sairastavuuteen liittyvät tekijät, jotka vaikuttavat palvelujen käyttöön, Häkkinen sanoo tiedotteen mukaan.

HUS-alueella käytettiin palveluja seitsemän prosenttia vähemmän kuin maassa keskimäärin. Vastaavat laskennalliset kustannukset olivat kolme prosenttia pienemmät kuin maassa keskimäärin.

Palvelujen vähäisen käytön vuoksi HUS-alue säästi laskennallisesti yhteensä 67 miljoonaa euroa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030