Pääministeri Kiviniemi kannusti akavalaisia irti laatikkohierarkiasta
– Työn järjestäminen ja organisointi eivät ole laatikkohierarkiaa vaan palapeli, jossa ihmisten erilaiset taidot ja tiedot, elämäntilanteet ja terveydentila otetaan huomioon hyvää kokonaisuutta rakennettaessa. Ihmiset eivät ole organisaatiolaatikoiden suorakulmioita, korosti pääministeri Mari Kiviniemi puhuessaan Akavan 60-vuotisjuhlassa tiistaina.
Kiviniemen mukaan meidän ei tarvitse tyytyä kaavamaisiin ratkaisuihin: ei riitä työvuosien lisääminen elämänuran loppu- tai alkupäähän. Emme pärjää panostamatta työhyvinvointiin, emmekä pärjää pitämällä osatyökykyisiä tarpeettomasti työkyvyttömyysseläkkeellä.
– Pienellä maalla ei ole varaa joustamattomuuteen. Ei työelämän tarvitse olla on tai off - elämä on enemmänkin sekä että.
– Työpaikkojen hierarkiat kuvataan vieläkin usein organisaatiolaatikoilla. Ihmiset eivät kuitenkaan ole suorakulmioita. Työn järjestäminen ja organisointi eivät ole laatikkohierarkiaa vaan palapeli, jossa ihmisten erilaiset taidot ja tiedot, elämäntilanteet ja terveydentila otetaan huomioon hyvää kokonaisuutta rakennettaessa.
Rahassa mittaamaton on se inhimillinen tappio, joka koituu mustavalkoisesta ajattelusta: sairauslomalle ja -eläkkeelle jos et paina töitä siinä kuin muutkin. Kaikki eivät siihen pysty, ja siksi myös muita vaihtoehtoja tarvitaan.
Kiviniemen mielestä työelämän joustavuuden tärkeä osa on terveyden edistäminen.
– Vastuuta jokaisen omasta terveydestä ei saa enää suomalaisen työmoraalin nimissä langettaa vain työntekijälle itselleen, vaan työterveyden ja työkyvyn edistäminen on myös työnantajan ja koko yhteiskunnan tehtävä, Kiviniemi totesi.
Viljanen puuttui eläkeputkiin
Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen puolestaan arvostelee nykyistä työttömyysputkijärjestelmää, joka hänen mielestään vaatisi pikaista ratkaisua.
– On kestämätöntä, että työttömyysputki toimii ikääntyneiden irtisanomisautomaattina. Sen tilalle tarvitaan järjestelmä, jossa työnantajilta kerättävät omavastuumaksut ohjataan ikääntyneiden osaamisen kehittämiseen. Ikääntyneiden taloudellista turvaverkkoa ei voi poistaa, mutta tilalle on saatava kannustavampi järjestelmä, Viljanen totesi Akavan 60-vuotisjuhlaseminaarissa.
– Työllisyysastetta on nostettava myös työuran keskivaiheilla. Siinä olennaista on työhyvinvointi, jota esimerkiksi joustavat työajat edistävät. Sekä työntekijöitä että työnantajia on kannustettava siihen, että työntekijöiden osaaminen vahvistuu koko työuran ajan. Etenkin korkeasti koulutettujen on välttämätöntä päivittää osaamistaan jatkuvasti. Peräti 89 % akavalaisista haluaa työnantajan järjestävän lisäkoulutusta, muistutti Matti Viljanen.
Ulla Järvi
Kuva: Pixmac