Päihdepotilaiden siirto terveyskeskukseen Helsingissä ei suju ongelmitta
Helsingissä A-klinikoilta on vuoden verran ohjattu osa päihdehoitoasiakkaista terveyskeskuksen hoitoon, mutta tieto ja taito eivät ole seuranneet perässä.
- Pitäisi osata päihdepotilaiden ajokorttiasiat, huumeidenkäyttäjien korvaushoito ja avokatkaisu, mutta lääkärit kokevat, ettei heillä aina ole tarvittavaa osaamista. Tai kun potilas tulee meille, olisi etsittävä hänen aiemmin saamansa hoidon tiedot. Siinäpä vastaan tulee tietosuoja. Vankiloista saamme aikaisempia hoitotietoja vielä huonommin, sanoo etelähelsinkiläisen Viiskulman terveysaseman ylilääkäri Aulikki Pitkänen.
Pitkänen myöntää, ettei päihdepotilaiden tuoma lisätyökuorma ole ilahduttanut terveyskeskuslääkäreitä.
- On kohtuutonta, että jos A-klinikoilta puuttuu lääkäreitä, tekemätön työ työnnetään ilman lisävakansseja terveysasemille. Kyllä lääkärit sen ymmärtävät, että päihdeasiakkaat tarvitsevat lääkärin hoitoa ja hoidollista asiantuntemusta siinä missä muutkin potilaat, mutta jossain on mentävä raja, Pitkänen summaa.
Apu tapeen
Helsingin terveysasemille on palkattu päihdetyöntekijöitä lääkärien ja hoitajien avuksi. Paikoin heistä on ollut isokin apu, mutta ei aina.
- Viiskulmassa päihdetyötä tekee sosiaalialan koulutuksen saanut henkilö. Työnjakoa helpottaisi, jos päihdetyöntekijällä olisi terveysalan koulutus. Silloin hän kykenisi tekemään osan lääkeseurannasta ja osallistumaan enemmän hoidolliseen ohjaukseen, Aulikki Pitkänen huomauttaa.
Vallilan terveysasemalla päihdetyöllä on jo pitkä historia. Terveysaseman ylilääkäri Kati Kobler kertoo, ettei korvaushoitopotilaista ole ollut turvallisuushaittaa.
- Sekakäyttäjät saattavat joskus käyttäytyä uhkaavasti, mutta sillä on selvitty, että toiseen huoneeseen tai oven ulkopuolelle on tullut joku varmistamaan.
- Enemmän meitä ärsyttää se, että esimerkiksi opioidikorvaushoito siirrettiin tänne ilman minkäänlaisia lisäresursseja, vaikka se vaatii lääkäreiltä ja hoitajilta vahvaa sitoutumista, Kobler mainitsee.
Kuka pääsee avokatkaisuun?
Rattijuoppojen ajokorttiasiat eivät Koblerin mukaan kuuluisi terveysasemille ollenkaan ja avokatkaisuun olisi saatava yhtenäiset kriteerit.
- Tuore selvitys paljasti, että 23 ihmistä oli pyrkinyt avokatkaisuun, mutta vain kaksi täytti ehdot.
Helsingin terveyskeskus ja A-klinikka ovat nyt uudistamassa kriteerit sellaisiksi, että avokatkaisu toimisi myös käytännössä.
- Vielä tilanne on ainakin Vallilassa se, että potilaat kokevat tulevansa pompotelluiksi, kun joudumme ohjaamaan useimmat laitoskatkaisuun.