Päihteet työllistävät - kerro se!
Päihteistä terveydenhuollolle aiheutuvan kuormituksen voi tuoda nyt näkyviin osallistumalla päihdetapauslaskentaan.
Laskenta toteutetaan lokakuun 11. päivänä lähes koko terveyden- ja sosiaalihuollossa. Siinä kerätään yhden vuorokauden aikana tiedot kaikista tilanteista, joissa asiakas on päihteiden ongelmakäyttäjä tai hakee apua päihtyneenä tai päihteiden kertakäyttöön liittyvän haitan, kuten tapaturman, takia.
Laskenta on järjestetty neljän vuoden välein vuodesta 1987 lähtien.
- Terveydenhuollossa on varmasti aliraportointia. Päihteet aiheuttavat siellä kuormitusta, ja jos se halutaan saada näkyväksi, kannattaa kirjata näitä tapauksia mahdollisimman aktiivisesti tämän vuorokauden aikana, sanoo kehittämisjohtaja, VTT Kristiina Kuussaari Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.
Laskenta ei anna tietoa, kuinka moni ihminen asioi palvelujärjestelmässä päihteiden takia, vaan kuvaa asioinnin määrää. Vuoden 2007 laskennassa näitä asiointeja oli yli 12 000.
Laskennassa saadaan tietoa, joka ei ehkä muuten tulisi esille. Kuussaaren mukaan esimerkiksi edellisessä laskennassa tuli aika yllättävästi esiin päihteistä kotipalvelulle aiheutuva kuormitus.
Laskentalomakkeet on lähetetty lähes kaikkiin terveydenhuollon yksiköihin.
Tutkimusmateriaali on myös THL:n nettisivuilla (www.thl.fi/paihdetapaus-laskenta).
Soittokierros helsinkiläisten terveysasemien lääkäreille kirvoitti joukon äkäisiäkin kommentteja päihdepotilaiden hoidosta:
"Meiltä lähti yksi erinomainen lääkäri pois ihan sen vuoksi, ettei hän jaksanut hoitaa pelkkiä päihde-, huume- ja mielenterveyspotilaita."
"Mitä ne siellä A-klinikalla sitten tekevät, jos kaikki kaadetaan meille?"
"Mulla on sellainen fiilis, että kaikki mahdollinen vaan skipataan tänne."
"Jos saa sanoa suoraan, niin en ole yhtään innostunut päihdepotilaiden hoidosta, enkä lisäkoulutuksestakaan. Se on sellaista pakkopullaa."
"Päihdetyöntekijän kanssa funtsin, mitä kenellekin tehdään."
"Joka kerran olen uuden edessä ja aikaa menee tarkisteluun."