Päihtyneitten potilaiden käsittelyyn harkitaan ohjeita
Asia nousi esille apulaisoikeuskanslerille tehdyn kantelun vuoksi. Voimakkaan masennuksen takia yöllä terveyskeskuspäivystykseen tullut päihtynyt nainen oli toimitettu putkaan lääkärin pyynnöstä. Kantelua tutkittaessa selvisi, että terveyskeskuspäivystyksestä oli ollut tapana toimittaa päihtyneitä mielenterveyspotilaita rutiininomaisesti poliisin suojiin selviämään.
Jonkan pyynnöstä Etelä-Suomen lääninhallitus selvitti terveydenhuollon ja poliisin toimintatapoja alueellaan. Selvitys osoitti toimintatapojen vaihtelevan ja samantapaisia ongelmia esiintyvän todennäköisesti muuallakin.
Koska päihdeongelmien arvioidaan kuormittavan terveydenhuollon päivystysyksiköitä jatkossa yhä enemmän, apulaisoikeuskansleri on vienyt kysymyksen ohjeistuksesta sosiaali- ja terveysministeriön ja sisäministeriön harkittavaksi.
– Humalaiset ovat suuri ja erityiskäsittelyä vaativa potilasjoukko kaikissa päivystyspisteissä. Asiaa on mietitty paljon Malminkin päivystyksessä, sanoo Helsingin Malmin päivystysyksikön apulaisylilääkäri Eeva Leppävuori.
– Useinhan humalatilan aikana ei ainakaan psykiatrista sairautta voida hoitaa, vaan potilaan on ensin selvittävä. Jos somaattinen tilanne vaatii hoitoa, se pyritään tietenkin hoitamaan. Yritämme kovasti satsata potilaan arviointiin.
Myös Malmin sairaalan päivystystä tukee Helsinkiin perustettu selviämisasema, jolla on sairaanhoidollinen valvonta. Selviämisasema on perustettu ennen kaikkea putkakuolemien ehkäisemiseksi.
Leppävuoren mukaan on esitetty, että päihtyneiden osuus päivystyspotilaista olisi noin 30 prosenttia.
SUVI SARIOLA