Pakkolomista pitkät potilasjonot
Kuopio lomautti viime kesänä noin 30 lääkäriään. Kesän molemmin puolin ajoitetut pakkolomat aiheuttivat sen, ettei terveyskeskuksissa ollut neljään kuukauteen juurikaan elektiivistä toimintaa. Siitä aiheutunutta ruuhkaa puretaan yhä.
- Hoidamme nyt muun muassa viivästyneitä kontrollikäyntejä. Vastaanottoajoista on ollut pulaa, luottamusmies
Pauliina Päykkönen
kertoo.Kuopio tavoitteli sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden lomautuksilla 2,5 miljoonan euron säästöjä. Alunperin lomautusten piiriin kuului noin 70 lääkäriä. Lomautuksilta välttyivät muun muassa alle puoli vuotta työsuhteessa olleet, sijaiset, eurolääkärit sekä hammaslääkärit ja -hoitajat. Säästöä syntyi lopulta noin miljoona euroa.
Lomautusten vaikutuksista erikoissairaanhoidon kustannuksiin ei vielä tiedetä. Päykkönen muistuttaa, että kaikkia seurannaisvaikutuksia, kuten kontrollikäynneillä käymättä jättämistä ja siitä koituvia ongelmia, ei voi edes mitata.
Kaupungin johto on tehnyt periaatepäätöksen, ettei lääkäreitä lomauteta tänä vuonna. Kuluja on kuitenkin leikattava esimerkiksi vaihtamalla lomarahoja vapaaksi tai mahdollisesti pitämällä virkavapaata. Toisaalta päättäjät jättivät takaportin auki: tilannetta tarkastellaan uudelleen ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen.
"Uupumista on ilmassa"
Tunnelmat Kuopiossa ovat turhautuneet.
- Tässä ei voi sanoa kokevansa työnantajan arvostusta. Nyt olisi erittäin tärkeää taata työrauha. Pitkään rakennetun ja hyvin toimivan omalääkärijärjestelmän jatkumolle on annettava takuu, Päykkönen sanoo.
Kaupungilta irtisanoutui viime vuonna neljä lääkäriä. Kaikissa viroissa on tekijä, mutta neljää niistä hoitaa sijainen.
- Virat olisi pikimmiten täytettävä väestönsä tuntevilla vakituisilla lääkäreillä, sanoo 15 vuotta terveyskeskuslääkärinä toiminut Päykkönen.
Hänen mukaansa opiskelijat eivät ole lomautuspäätösten jälkeen kyselleet töitä Kuopiosta entiseen malliin.