Lehti 32: Ajan­kohtai­sta 32/2018 vsk 73 s. 1647

PALKOlta suositusluonnoksia virtsarakkosyövän hoidosta ja psykoterapioista

Hertta Vierula

Palveluvalikoimaneuvoston (PALKO) mukaan atetsolitsumabi ja pembrolitsumabi eivät kuuluisi terveydenhuollon palveluvalikoimaan paikallisesti edenneen tai etäpesäkkeisen virtsarakkosyövän ensilinjan hoidossa siinäkään tapauksessa, että potilas ei soveltuisi saamaan sisplatiinia sisältävää solunsalpaajahoitoa. Syynä on se, että riittävää näyttöä niiden vaikuttavuudesta ei ole.

Atetsolitsumabi-, pembrolitsumabi- ja nivolumabihoito kuuluisivat palveluvalikoimaan ehdollisesti tietyissä tilanteissa. Niitä voitaisiin käyttää, mikäli lääkkeiden hintoja saadaan alennettua, paikallisesti edenneen tai etäpesäkkeisen uroteelikarsinooman toisen tai myöhemmän linjan hoidossa aikuisilla, jotka ovat aiemmin saaneet platinapohjaista solunsalpaajahoitoa. PALKOn näkemyksen mukaan hoito voidaan toteuttaa sillä lääkkeellä, joka kulloinkin on hankinta- ja annostelukustannukset huomioiden edullisin.

Lue myös

PALKOn mukaan vaikuttavaksi todetut psykoterapiat ja muut psykososiaaliset hoito- ja kuntoutusmenetelmät kuuluisivat mielenterveys- ja päihdehäiriöissä terveydenhuollon palveluvalikoimaan. Niitä tulisi olla tarjolla osana tavoitteellista ja tarpeenmukaista hoitoa tai kuntoutusta eriasteisissa häiriöissä.

Suositusluonnoksia voi kommentoida otakantaa.fi-sivustolla 14.8. saakka.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030