Ajan­kohtai­sta

PALKOlta suositusluonnoksia virtsarakkosyövän hoidosta ja psykoterapioista

Palveluvalikoimaneuvoston suositusluonnokset ovat parhaillaan avoimesti kommentoitavina.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Palveluvalikoimaneuvoston (PALKO) mukaan atetsolitsumabi ja pembrolitsumabi eivät kuuluisi suomalaiseen terveydenhuollon palveluvalikoimaan paikallisesti edenneen tai etäpesäkkeisen virtsarakkosyövän ensilinjan hoidossa siinäkään tapauksessa, että potilas ei soveltuisi saamaan sisplatiinia sisältävää solunsalpaajahoitoa. Syynä on se, että riittävää näyttöä niiden vaikuttavuudesta ei ole.

Atetsolitsumabi-, pembrolitsumabi- ja nivolumabihoito kuuluisivat palveluvalikoimaan ehdollisesti tietyissä tilanteissa. Niitä voitaisiin käyttää, mikäli lääkkeiden hintoja saadaan alennettua, paikallisesti edenneen tai etäpesäkkeisen uroteelikarsinooman toisen tai myöhemmän linjan hoidossa aikuisilla, jotka ovat aiemmin saaneet platinapohjaista solunsalpaajahoitoa. PALKOn näkemyksen mukaan hoito voidaan toteuttaa sillä lääkkeellä, joka kulloinkin on hankinta- ja annostelukustannukset huomioiden edullisin.

Psykoterapiat mukaan palveluvalikoimaan

PALKOn mukaan vaikuttavaksi todetut psykoterapiat ja muut psykososiaaliset hoito- ja kuntoutusmenetelmät kuuluisivat mielenterveys- ja päihdehäiriöissä terveydenhuollon palveluvalikoimaan. Niitä tulisi olla tarjolla osana tavoitteellista ja tarpeenmukaista hoitoa tai kuntoutusta eriasteisissa häiriöissä.

PALKO toteaa, että psykoterapiat ja muut psykososiaaliset hoitomenetelmät ovat mielenterveys- ja päihdehäiriöiden keskeinen hoitomuoto lääkehoidon ohella. Potilaiden yhdenvertaisuus psykoterapeuttisten palveluiden saatavuuteen suhteen ei toteudu samalla lailla maan eri osissa.

Lue myös

Perusteluissa todetaan, että mielenterveys- ja päihdeongelmien hoitaminen ja niistä kuntouttaminen säästävät yhteiskunnan varoja, kun vältetään hoitamattomista häiriöistä yhteiskunnalle seuraavat kustannukset. Myös eettiseltä kannalta on ihmisarvoa kunnioittavaa ja yhdenvertaisuutta lisäävää varmistaa, että psykoterapia ja muut psykososiaaliset menetelmät ovat niiden saatavilla, jotka voivat niistä perustellusti hyötyä.

Suositusluonnoksia voi kommentoida otakantaa.fi-sivustolla 14.8.2018 saakka.

kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030