Ajan­kohtai­sta

Palliatiivisen hoidon poliklinikka aloittaa Kuopiossa

Parantumatonta syöpää sairastaville potilaille tarkoitettu palliatiivisen hoidon poliklinikka aloittaa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa marraskuussa.

Parantumatonta syöpää sairastaville potilaille tarkoitettu palliatiivisen hoidon poliklinikka aloittaa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa marraskuussa. Poliklinikka on asiantuntija- ja konsultaatiopoliklinikka.

Poliklinikka on tarkoitettu syöpäpotilaille, jotka tarvitsevat hoitoa syövän aiheuttamien oireiden helpottamiseksi.

– Syöpäkeskuksen vuodeosastopaikat vähenevät vuodenvaihteessa. Tarkoitus on siirtää oireenmukaista hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitoa nykyistä enemmän perusterveydenhuoltoon, kertoo apulaisylilääkäri Kristiina Tyynelä-Korhonen.

Poliklinikka toimii kahtena päivänä viikossa. Maanantaisin on soittoaikoja sairaanhoitajalle. Tiistaisin lääkäri pitää vastaanottoa.

Pallliatiivisen hoidon poliklinikka madaltaa erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon rajaa. Potilaiden on helpompi luottaa terveyskeskuksen antamaan hoitoon, kun he tietävät saavansa tarvittaessa yhteyden poliklinikkaan. Tyynelä-Korhonen lupaa myös konsultaatioapua terveyskeskusten henkilökunnalle ja muille erikoisaloille.

– Neuvomme erityisesti syöpäkivun hoidossa.

Poliklinikalla annetaan oireita helpottavia lääkehoitoja ja verensiirtoja. Tarvittaessa voidaan tehdä myös esimerkiksi pleurapunktio potilaalle, jolle nesteen kertyminen keuhkoon aiheuttaa hengenahdistusta.

– Palliatiivisessa hoidossa olevan potilaan pitäisi voida olla mahdollisimman pitkään kotona. Haluamme vähentää turhaa makuuttamista sairaalassa.

Myös tilanteet, joissa kuoleva potilas joutuu lähtemään viimeisillä voimillaan ambulanssilla päivystykseen, voitaisiin usein välttää, jos yhteistyö terveydenhuollossa toimisi paremmin.

Palliatiivisen hoidon poliklinikan perustaminen on osa valtakunnallista syövän hoidon suunnitelmaa.

Hertta Vierula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030