Ajan­kohtai­sta

Palovammapotilaan psyykkinen häiriö jää usein hoitamatta

Potilailla on erityisesti päihteiden käyttöön liittyviä häiriöitä, psykooseja ja persoonallisuushäiriöitä. Nämä voivat myös altistaa palovammoille.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tuli.jpg
Akuutin palovamman vuoksi hoidetuilla potilailla on usein mielenterveyshäiriöitä. Erityisesti heillä on päihteiden käyttöön liittyviä häiriöitä, psykooseja ja persoonallisuushäiriöitä. Nämä voivat myös altistaa palovammoille.

LL Raimo Palmun väitöstutkimus kertoo, että palovamman vaikeusaste ja mielenterveyden häiriöiden esiintyvyys vammautumisen jälkeen liittyvät vahvasti toisiinsa. Kuitenkin alle puolet niistä, joilla todettiin jokin mielenterveyden häiriö tai kiistaton psykiatrisen hoidon tarve sairaalahoitoa vaatineen palovamman jälkeen, saivat psykiatrista hoitoa.

Tutkimus selvitti myös itsemurhaa yrittäneiden potilaiden eroja muihin palovammapotilaisiin verrattuna. Itsemurhaa yrittäneiden osuus oli 5,7 % kaikista osatutkimuksen 811 palovammapotilaasta. Heillä oli merkittävästi vaikea-asteisempia palovammoja ja he olivat myös muita palovammapotilaita useammin työttömiä, työkyvyttömyyseläkkeellä tai sairastaneet psyykkisesti.

Tutkimus perustuu rekisteripohjaiseen 9 vuoden retrospektiiviseen tutkimusaineistoon sekä strukturoituihin, diagnostisiin haastatteluihin.

Palovammojen yhteys mielenterveydenhäiriöihin ja itsetuhoisuuten sekä päihteiden väärinkäyttöön on tunnetaan, mutta riittävän kokoisiin aineistoihin ja päteviin tutkimusmenetelmiin perustuva tutkimus aiheesta on vielä vähäistä.

Suomessa tulipaloja syttyy rakennuksissa vuosittain 6 000 – 7 000, ja tulipaloissa kuolee keskimäärin 87 henkilöä vuodessa. Palokuolemista on itsemurhia noin 10 % ja yli puolet uhreista on palokuoleman hetkellä päihtyneitä.

Väitöstutkimus tarkastetaan Helsingin yliopistossa 28.1.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030