Paperittomien klinikalle kaivataan lisää vapaaehtoisia
– Täällä tuntuu, että voi todella auttaa, kertoo LL Paula Tiittala vapaaehtoistyöstä paperittomien klinikalla. Kääntöpuoli on, että lääkäri kuulee vain harvoin, miten potilaalle sitten kävi.
Nuori, raskaana oleva nainen ohjataan vastaanottohuoneeseen. Klinikalla on tänään poikkeuksellisen hiljaista. Toisen lääkärin hoitaessa potilasta LL Paula Tiittalalla on hetki aikaa kertoa kokemuksiaan vapaaehtoisena Global Clinicilla.
– Täällä tuntuu, että voi todella auttaa. Ja voi antaa yhden positiivisen kokemuksen suomalaisesta yhteiskunnasta ihmisille, joiden elämä on rankkaa ja jotka ovat kokeneet paljon vastoinkäymisiä.
Kaksi tuntia viikossa toimiva Global Clinic onkin ainoa taho, joka auttaa niitä, jotka jäävät suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolelle.
Tiittala arvioi, että suurinta osaa potilaista voidaan auttaa, vaikka klinikalla toimitaan vähillä välineillä eikä esimerkiksi laboratoriokokeita voi tehdä. Lähtökohta on, että potilaat hoidetaan suomalaisten hoitostandardien mukaan. Tarvittaessa improvisoidaan. Tutkimuspöydän ja taskulampun avulla on selvitty gynekologisista tutkimuksistakin, vaikka välineet eivät olekaan juuri siihen tarkoitukseen ihanteellisia.
– Otsalamppu käy ihan hyvin tutkimuslampun sijaan, kun on pakko.
Kukin lääkäri päivystää kerran kuussa
Paula Tiittala arvioi, että hoitoa tarvitsevat ovat löytäneet klinikan suhteellisen hyvin. Klinikan sijainti on salainen, mutta tieto kulkee suusta suuhun.
Klinikalla on kymmenisen aktiivista vapaaehtoislääkäriä. Lisäksi on ”takapäivystäjiä”: erikoislääkäreitä, jotka ovat lupautuneet antamaan puhelinkonsultaatiota hankalissa tapauksissa. Ideana on, että kukin vapaaehtoinen olisi töissä suunnilleen kerran kuussa, ettei työ kävisi liian rankaksi. Aktiivista porukkaa saisi olla enemmänkin.
– Joinain viikkoina on ollut vaikeuksia saada kaksi lääkäriä vastaanottoa pitämään, kuten olisi tarkoitus.
Klinikan tilat ovat pienet. Lääkärit toimivat kahdessa huoneessa, joista toisessa on tietokone ja kirjoituspöytä, toisessa tutkimuspöytä. Vapaaehtoiset hoitajat ottavat potilaan vastaan ja ohjaavat lääkäreille.
– Klinikalle on matala kynnys. Tänne voi tulla valittamaan pieniäkin vaivoja. Hätätilanteessa potilas voidaan lähettää sairaalan päivystykseen, ja joskus lähetetään sellaisiakin tapauksia, jotka tavallisesti voitaisiin hoitaa terveyskeskuksessa, mutta täällä ei ole keinoja.
– Niissä tilanteissa joutuu arvioimaan, antaako potilaan vai järjestelmän kärsiä, pohtii toinen klinikalla työskentelevä lääkäri, joka ei halua nimeään julki.
Tiittala arvioi, että työ muistuttaa melko paljon terveyskeskusvastaanottoa. Potilaita on vauvasta vaariin eikä tyypillisiä vaivoja oikeastaan ole. Hankalimpia ovat krooniset sairaudet, joita on vaikea hoitaa klinikan keinoin. Myöskään rokotuksia klinikalla ei voida antaa eikä järjestää infektioseulontaa raskaana oleville.
– Seksuaaliterveyteen ja ehkäisyyn liittyvälle neuvonnalle olisi tarvetta, arvioi Tiittala.
Terveydenhoitaja Maire Henno sanoo, että potilaat saattavat tulla kysymään myös mahdollisuuksia aborttiin. Abortti yksityisellä klinikalla on kallis eikä paperittomilla ole muita vaihtoehtoja. Niissä tilanteissa ei tietenkään voida auttaa.
Myös hammashuoltoa tarvittaisiin, mutta sitä ei Global Clinicin tiloissa pysty järjestämään.
Hertta Vierula
kuva: Mikko Käkelä
Lue koko juttu perjantaina 23.9. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.
Lääkäriliiton eettisessä päivässä 27.9. on aiheena paperittomien terveydenhuolto Suomessa.