Parakkipoliklinikoita Jyväskylään
Vielä ei ole tiedossa, mitkä erikoisalat siirretään yhteensä sataan parakkiin keskussairaalan huonon sisäilman takia.
Keski-Suomen keskussairaalassa on ilmennyt vakavia sisäilmaongelmia, jonka vuoksi sairaala-alueelle on tilattu sata kappaletta polikliiniseen hoitotyöhön soveltuvia parakkeja. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Voutilainen sanoo, että ratkaisu on tilapäinen.
– Päätöstä sairaalan peruskorjaamisesta tai uudisrakentamisesta toivotaan vuoden loppuun mennessä.
Vielä ei ole tiedossa, mitkä erikoisalat parakkeihin siirretään. Aluehallintoviraston tekemässä työsuojelutarkastuksessa vastasyntyneiden teho-osasto, synnytyssalit, vatsakirurgian ja ortopedian osastot sekä naistentautien operatiivinen osasto luokiteltiin korkeimpaan riskiluokkaan sisäilmaongelmien vuoksi. Myös Kinkomaan sairaalan kuntoutusosasto kärsii samasta vaivasta.
Voutilaisen mukaan rakenteista ei löytynyt hometta eikä muuta mikrobiologista ongelmaa, joka voitaisiin poistaa, vaan kyseessä on todennäköisesti liian pienien tilojen aiheuttama ongelma. Myös hoidon tarpeet ovat hyvin erilaiset kuin 1950-luvulla, jolloin sairaala valmistui.
Suuri osa sairaalan henkilökunnasta oireilee huonon sisäilman takia, ammattitautidiagnoosejakin on heille tullut.
– Henkilökunnan oireilu on kiistatonta, Voutilainen sanoo.
Aluehallintoviraston mukaan sairaanhoitopiirin on yhteistyössä työterveyshuollon kanssa ratkaistava, ketkä työntekijät on terveydellisin perustein välittömästi siirrettävä korvaaviin työtiloihin.
Työterveyslaitos käy läpi keskussairaalan tilat ja tekee sairaalan henkilökunnalle haastattelun, jonka perusteella kartoitetaan myös muut työpisteet, joissa esiintyy sisäilmaongelmia. Tulosten perusteella päätetään korjaustoimenpiteistä.
– Ratkaisu tilaongelmaan pyritään löytämään lähiviikkojen aikana. Aihetta pohtimaan on koottu työryhmä, jonka tehtävänä on selvitellä työpisteiden toiminnan järjestelyt.
Henkilökunnan mietteitä parakkisairaalasta ei vielä ole kuultu, sillä ajatus on aivan tuore, kertoo Voutilainen.
– Hyvinkäällä on käytössä vastaavia parakkeja. Ne ovat soveltuvia polikliiniseen sairaalatoimintaan ja niiden laatutaso on parempi, kuin perinteisten työmaaparakkien.
Korjata vai rakentaa uutta?
Johtajaylilääkäri Markku Voutilaisen mukaan Keski-Suomen keskussairaalaa on perusparannettu vuoden 1984 jälkeen noin 200 miljoonalla eurolla. Nyt vakavista sisäongelmista kärsivä vastasyntyneiden teho-osasto korjattiin kaksi vuotta sitten.
Sairaalalla on edessään joko peruskorjaus tai modernisointi uudisrakentamisen kautta. Yksi vaihtoehto on uuden sairaalan rakentaminen.
Kouvolassa päädyttiin vast`ikään kokonaan uuden sairaalarakennuksen rakentamiseen. Pohjois-Kymen sairaalan peruskorjaamisen sijaan päätettiin rakentaa uusi Ratamo-keskukseksi nimetty sairaala.
Ratamon kustannusarvio on 84 miljoonaa euroa. Sen sijaintipaikkaa ei ole vielä päätetty.
Jaana Ahlblad
Kuva: Cramo