Parempaa saattohoitoa
Sosiaali- ja terveysministeriön uudet saattohoitosuositukset julkaistiin viime viikolla. Suosituksilla pyritään parantamaan saattohoidon laatua ja tasavertaisuutta sekä perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen yhteistyötä.
- Suositukset vaikuttavat siltä, että niitä tehdessä on saattohoitoväkeä kuunneltu, iloitsee hämeenlinnalaisen saattohoitokodin, Koivikko-kodin johtajalääkäri,
LL Taina Heikkilä
.Suositusten mukaan hoitolinjauksista pitää keskustella potilaan kanssa ja sovitut asiat on kirjattava hoitosuunnitelmaan. Heikkilän mielestä tämä on tärkeää.
- On usein surullista ja ahdistavaa potilaalle ja omaisille, jos saattohoitoon ajaudutaan ilman, että siitä on etukäteen yhdessä sovittu.
Saattohoitoa voidaan suositusten mukaan toteuttaa potilaan tarpeiden ja toiveiden mukaan kotona, palvelutalossa, vanhainkodissa, terveyskeskusten ja sairaaloiden vuodeosastoilla sekä saattohoitokodeissa.
- Tavoitteena on, ettei potilasta elämän viimeisinä viikkoina ja päivinä tarvitsisi siirrellä paikasta toiseen, sanoi sosiaali- ja terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan Etenen pääsihteeri
Aira Pihlainen
suositusten julkaisutilaisuudessa.Suositusten mukaan sairaanhoitopiirit ja terveyskeskukset ovat vastuussa saattohoitopotilaiden hyvän hoidon yhdenvertaisesta organisoimisesta ja toteuttamisesta. Lasten saattohoito halutaan kuitenkin pitää erikoissairaanhoidon vastuulla.
Vaikeita päätöksiä
Uudistusten toteuttaminen vaatii parempaa yhteistyötä saattohoitoon osallistuvien tahojen välillä. Vastuusuhteet ja työnjako pitäisi määrittää tarkasti.
- Potilas ei saa joutua tilanteeseen, jossa hän ei tiedä, kuka hänen hoidostaan vastaa, toteaa peruspalveluministeri
Paula Risikko
.Suositusten julkaisutilaisuudessa todettiin, että keinot esimerkiksi hyvään kivunhoitoon ovat olemassa, mutta tarvitaan rohkeutta käyttää niitä. Tätä varten suosituksessa ehdotetaan, että erikoissairaanhoito tukisi alueensa terveyskeskuksia tarjoamalla ympärivuorokautista konsultointiapua muun muassa vanhustenhuollon yksiköille erityisesti kivunhoidossa. Myös saattohoidon koulutusta pitäisi lisätä.
Etenen kyselyn mukaan neljänneksellä suurista kaupungeista ja sairaanhoitopiireistä ei ollut saattohoitosuunnitelmaa. Suositusten toteuttamiseksi se tarvitaan. Taina Heikkilä kannattaa esitystä.
- Sairaaloissa on halua hyvään saattohoitoon, mutta uskallusta puuttuu. Saattohoitopäätöksen tekeminen on vaikeaa. Kun saattohoidon kriteereitä on pohdittu, ehkä päätöksenteko helpottuu.