Parkinsonin tautia sairastavilla on enemmän otsalohkon surkastumia kuin terveillä
Parkinsonin tautiin liittyvä kognitiivinen heikentyminen ja dementia ovat seurausta mm. dopamiinijärjestelmän vajaatoiminnasta ja aivojen surkastumisesta, sanoo LL Pekka Jokinen väitöskirjassaan.
LL Pekka Jokisen väitöstutkimuksen mukaan Parkinsonin tautiin liittyvä kognitiivinen heikentyminen ja dementia ovat seurausta dopamiinijärjestelmän vajaatoiminnasta, aivojen surkastumisesta ja alentuneesta aineenvaihdunnasta.
Parkinsonin tautia sairastavilla potilailla todettiin positroniemissiotomografialla alentunutta dopamiinivälitteistä toimintaa sekä aivojen syvissä rakenteissa että otsalohkon alueella, mikä oli yhteydessä heikentyneeseen tiedonkäsittelyyn, kuten muistitoimintojen huonontumiseen ja hidastuneeseen tiedon prosessointiin.
Dementoituminen Parkinsonin taudissa liittyy monen aivoalueen alentuneeseen aineenvaihduntaan. Sitä vastoin Alzheimerin taudille tyypillistä amyloidikertymää ei Parkinsonin tautia sairastavilla todettu. Dementoituminen Parkinsonin taudissa näyttäisi siis selittyvän Alzheimerin tautiin verrattuna erilaisilla mekanismeilla.
Väitöstutkimus osoitti, että Parkinsonin tautia sairastavilla potilailla on terveisiin verrattuna enemmän otsalohkon ja aivoturson surkastumaa, mikä myös oli yhteydessä heikentyneeseen muistiin.
Väitöstutkimuksessa tutkittiin myös mahdollisuutta FDOPA-PET-kuvantamisajan lyhentämiseen, jolloin resursseja säästyisi, kuvaus olisi kustannustehokkaampi ja inhimillisempi. Vertailemalla eri analyysimenetelmiä todettiin, että varsinainen kuvantamisaika kameralla voidaan lyhentää 15 minuuttiin verrattuna perinteiseen 90 minuuttiin.
Kuvantamisajan lyhentymisestä huolimatta kuvantamistulosten herkkyys ja tarkkuus pysyvät erinomaisina, ja lyhytkestoisemmalla kuvantamisella voidaan kustannustehokkaasti ja inhimillisesti erottaa Parkinsonin tautia sairastavat potilaat terveistä kontrollihenkilöistä.
LL Pekka Jokisen väitöskirja PET and MR imaging in Parkinsons disease patients with cognitive impairment. A study of dopaminergic dysfunction, amyloid deposition, cortical hypometabolism and brain atrophy tarkastetaan 9.12.2011 Turun yliopistossa.
Kuva: Pixmac