Parvovirus on riski odottaville päiväkotityöntekijöille
Päiväkotityössä on yli kaksinkertainen riski sairastua sikiön hyvinvointia uhkaavaan parvorokkoon.
Tutkijan mukaan lisääntynyttä infektoitumisriskiä kuvaa myös päiväkotityöntekijöillä havaittu suurempi seroprevalenssi.
Yleisellä tasolla päiväkotityöhön ei tutkimuksen mukaan liity lisääntynyttä riskiä haitallisiin raskaustuloksiin. Populaatiotasoisella tutkimuksella ei kuitenkaan voida arvioida yksittäisen harvinaisen altisteen vaikutusta raskauteen, tutkija toteaa.
– Vallitsevan käsityksen mukaan alkuraskauden aikaiseen parvorokkovirusinfektioon liittyy 5-10 %:n riski menettää sikiö, mutta raskauden loppupuoliskolla infektio ei ole vaarallinen sikiölle. Näin ollen parvoviruksen päiväkotityöntekijöille aiheuttama yli kaksinkertainen riski on huomattava ja tulisi huomioida raskaana olevien päiväkotityöntekijöiden työsuojelua kehitettäessä etenkin raskauden ensimmäisellä puoliskolla, Riipinen sanoo.
Parvorokkoviruksen DNA:ta löydettiin 0,8 %:lla keskenmenneiden ja 2,4 % kuolleena syntyneiden (≥22-raskausviikkoiset) sikiöiden kudosnäytteistä tai istukoista. Vertailuryhmässä (raskauden keskeytykset) ei löytynyt parvorokkoviruksen DNA:ta sisältäviä kudoksia.
Tulokset eivät tukeneet kahdessa aiemmassa ruotsalaistutkimuksessa raskauden loppupuoliskolla löydettyjä korkeita, 14-15 % parvoviruksen DNA -esiintyvyyksiä kuolleena syntyneillä sikiöillä tai vastaavilla istukoilla
Tutkittujen kuolleiden sikiöiden kudoksista tai istukoista ei löytynyt uuden parvoviruksiin kuuluvan, ihmisen bocavirus HboV:n, DNA:ta. Lähes kaikki naiset olivat HboV-IgG positiivisia ja siten todennäköisesti immuuneja virukselle.
Raskauden aikainen parvorokkovirusinfektio voi johtaa sikiön anemiaan, vesipöhöön ja kuolemaan.
Riipisen väitöskirja Human parvovirus infections during pregnancy : Special reference to the child-care employees tarkastetaan Helsingin yliopistossa 13.5.
Kuva: Pixmac