• Pekka Nykänen

Pattitilanne huolettaa Ruotsin lääkäreitä

Ruotsin vaaleissa syntynyt pattitilanne voi viivästyttää terveydenhuollon uudistuksia. Näin pelkää maan Lääkäriliiton puheenjohtaja Heidi Stensmyren.

Pattitilanne huolettaa Ruotsin lääkäreitä Kuva 1 / 1

Stensmyrenin mukaan maahan kaivataan perusterveydenhuollon uudistusta, ja poliitikot ovat siitä yhtä mieltä. Jos hallituksen muodostaminen vie kuukausia, poliittinen järjestelmä voi kuitenkin olla kyvytön viemään uudistuksia eteenpäin.

Stensmyren muistuttaa, että päätöksenteko etenee Ruotsissa hitaasti. Lisäksi terveydenhuolto toimii hyvin.

– Jos uudistukset jumittuvat, kansalaiset voivat menettää luottamuksensa järjestelmään. Halutaan jatkaa kuten ennen, vaikka uudistuksia tarvitaan, hän sanoo.

Poliitikot – ja Ruotsin lääkäriliitto – ovat yhtä mieltä siitä, että lääkärille pääsyä pitää nopeuttaa. Kaikille halutaan omalääkäri. Yksi konkreettisista tavoitteista on lisätä sairaanhoitajien avustajia.

Lääkäriliitto tukee ajatusta.

– Sairaanhoitajilla on Ruotsissa pitkä koulutus, ja heistä on pula. Kun rutiinitehtävät siirtyvät avustajille, hoitajille jää enemmän aikaa tukea lääkäreiden työtä, Stensmyren sanoo.

Sunnuntaiset vaalit päätyivät sosiaalidemokraattien johtaman punavihreän blokin niukkaan voittoon. Ruotsidemokraattien vaa'ankieliasema vaikeuttaa kuitenkin hallituksen muodostamista. Selvä ratkaisu puuttuu. Hallitus voi syntyä myös oikeistopuolueiden perustalle.

Vasemmisto- ja oikeistohallituksen ero näkyisi Stensmyrenin mukaan suhtautumisessa kilpailuun.

– Vasemmistohallitus kasvattaisi julkista sektoria ja saattaisi vähentää valinnanvapautta, hän sanoo.

Keskustelu vaalien alla keskittyi maahanmuuttoon ja terveydenhuolto jäi sen alle, mikä oli Stensmyrenin mukaan valitettavaa.

– Vaalien jälkeen palataan kädet savessa -työhön, ja toivon, että terveydenhuolto pääsee keskustelussa uudelleen pintaan, hän sanoo.

Kuva: Rickard L Eriksson

Lisää aiheesta

Pyritkö eduskuntaan? Esittele vaaliteesisi Lääkärilehdessä
Näin muualla päivystetään
Hatunnosto politiikkaan lähteville kollegoille

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.

Tiedepääkirjoitus
Suorat antikoagulantit muuttivat hoitoa

Antikoagulaatiohoitoa käyttää yhä suurempi joukko potilaita, joilla on taustalla hankalia perussairauksia ja käytössä lukuisia muita lääkkeitä.