Pietarissa naisille ei tarjota kattavaa ehkäisyneuvontaa
Lääkärit kokivat, että lääkäri-potilassuhteessa oli paljon vaikeuksia ja että potilaat eivät kiinnittäneet riittävästi huomiota terveyskysymyksiin Meri Larivaaran väitöskirjan mukaan.
Meri Larivaaran Helsingin yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan Pietarissa lääkärit pitivät ehkäisyneuvontaa keskeisenä osana työtään ja suhtautuivat myönteisesti ehkäisytabletteihin ja erilaisiin uusiin ehkäisymenetelmiin.
Lääkärit eivät kuitenkaan tarjonneet hedelmällisyysikäisille naisille ehkäisyneuvontaa kattavasti. Usein neuvonta oli lääkärikeskeistä, mutta noin kolmanneksessa havainnoiduista tapauksista potilaiden toiveet vaikuttivat päätöksentekoon vastaanottotilanteessa.
Lääkäreiden päivittäisestä työstä suuri osa kohdentui raskauksien seurantaan. Heidän mielestään pariskuntien olisi tärkeä suunnitella raskaus etukäteen ja käydä terveystutkimuksissa ennen raskautta.
Käytännön työssä lääkärit painottivat asiantuntijatiedon ja terveyteen liittyvien riskien hallinnan merkitystä raskauden ehkäisyssä, suunnittelussa ja seurannassa, vaikka haastatteluissa he kertoivat, kuinka heidän työssään olisi tärkeää yhdistää lääketieteellinen asiantuntijuus ja äidillinen huolenpito.
Lääkärit kokivat, että lääkäri-potilassuhteessa oli paljon vaikeuksia ja että potilaat eivät kiinnittäneet riittävästi huomiota terveyskysymyksiin. Haastatteluissa he toivat esiin potilaskeskeisiä näkemyksiä potilastyöstä, mutta havainnoiduilla vastaanottokäynneillä työ oli lääkärikeskeistä ja potilaiden osallisuus jäi vähäiseksi.
Raskaudenkeskeytykset ovat olleet Venäjällä yleisiä verrattuna länsimaihin. Neuvostoliitossa ei ollut saatavilla luotettavia raskauden ehkäisymenetelmiä, ja viranomaiset ja lääkärit suhtautuivat kielteisesti ehkäisytablettien käyttöön. Nykyisin ehkäisymenetelmät ovat hyvin saatavilla, mutta raskaudenkeskeytykset ovat yhä varsin yleisiä.
Kuva: Pixmac