Lehti 25: Ajan­kohtai­sta 25/2009 vsk 64 s. 2275

Pirtulla pöpöjä päin?

Jaana Ahlblad

Suojaako käsien desinfiointi A(H1N1)-tartunnalta, ylilääkäri Jukka Lumio TAYSin infektio-osastolta?

Käsien pesu on ehdottomasti paras keino poistaa likaa ja liassa olevia bakteereita. Desinfektioaineet eivät korvaa käsien pesua. A(H1N1)-virus kuolee näillä aineilla, mutta pandemiassa kukaan ei voi lopulta välttyä tartunnalta käsidesinfektion avulla. Tarmokkaasti, puolen tunnin välein desinfioiva henkilö saattaa hieman viivästyttää tartuntaa, mutta ei se missään nimessä ole tärkeä keino, käsien pesu riittää.

Entä työpaikoilla, joihin on hankittu käsihuudeautomaatteja, vältytäänkö niissä flunssa-aalloilta?

Yskimis- ja aivastamishygienia sekä käsien pesu ovat riittäviä ehkäisykeinoja.

Toimivatko käsihuuhteet matkaripulin ehkäisyssä?

Matkalla, jossa käsien pesumahdollisuudet ovat niukat, jonkun välikäsittelyn voi tehdä desinfektioaineella, jos pesupaikkaa ei kertakaikkiaan löydy. Muistuttaisin myös, että käsien pyyhkiminen pesun jälkeen on tärkeä osa puhdistusta. Ilmavirtakuivaimilla kuivattaessa pyyhkiminen jää pois ja pesun teho heikkenee selvästi.

Onko käsien desinfioinnista jotain haittaa?

Lue myös

Desinfektio kajoaa ekosysteemimme, ihmisen omaan mikrobistoon ja lähiympäristön mikrobistoon. Siksi esimerkiksi koteihin ei suositeta desinfektioaineita. Se voi luoda riskin desinfektioaineille resistenttien mikrobien synnyssä. Ihminen tarvitsee bakteeristonsa, ne ovat elämälle täysin välttämättömiä. On väärä ajatus, että tuhoamalla mikrobit esimerkiksi kotiympäristöstä säästytään infektioilta. En toivoisi, että ihmisille luodaan väärää turvallisuuden tunnetta desinfektion kautta. Yleinen puhtaus on tärkeintä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030