Ajan­kohtai­sta

Pitääkö natriumglutamaattia välttää?

Kouluruoan lisäaineet ovat herättäneet huolta viime aikoina. Natriumglutamaatin käyttö kouluruoissa on kielletty monissa kunnissa. Kuinka haitallista natriumglutamaatti on?

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/lihapullat_panthermedia.jpg
Natriumglutamaatti kiellettiin ­maaliskuussa Helsingin kouluissa. Sen käyttö kouluruoassa on lopetettu myös monissa muissa kunnissa.

Yle uutisoi tammikuussa, että ­Pietarsaaressa natriumglutamaatin kieltäminen johti ruoan suolaisuuden lisääntymiseen.

Kuinka haitallista natriumgluta­maatti on, Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen?

– Natriumglutamaattia pidetään varsin turvallisena. Jotkut saavat siitä kuitenkin yliherkkyysoireita. Heidän kannattaa välttää natrium­glutamaatin käyttöä.

– Glutamaatin käytön rajoittaminen ei ole turvallisuusasia, mutta maun vuoksi kannattaa käyttää vaihtelevasti erilaisia mausteita ja yrttejä.

Kumpaa pidätte haitallisempana, natriumglutamaattia vai suolaa?

– Jos natriumglutamaatti korvataan suolalla, mennään ojasta allikkoon.

Valvotaanko kouluruuan lisäaineiden käyttöä?

– Tällä hetkellä valvonta on kuntien vastuulla. Lisäaineiden käyttöä koskevaa lainsäädäntöä on viime vuosina tarkennettu. Evira valmistelee parhaillaan valvontaohjeistoa, joka koskee lisäaineiden käyttöä elintarvikkeiden valmistuksessa.

Miksi natriumglutamaatti kiellettiin Helsingin kouluissa, ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki?

– Halusimme rauhoittaa syntynyttä kohua. Lisättyä natriumglutamaattia on ollut vain kahdessa ruoassa. Kevään aikana ne on tarkoitus korvata muilla tuotteilla.

Miten Helsingissä aiotaan varmistaa, ettei natriumglutamaatin kieltäminen johda esimerkiksi suolan käytön lisääntymiseen?

– Perusvaatimuksena on ruokien vähäsuolaisuus. Natriumglutamaatti voidaan korvata mausteilla suolan sijaan.

Onko muiden lisäaineiden kohdalla käyty vastaavanlaista pohdintaa?

– Natriumglutamaatti on herättänyt poikkeuksellisen paljon kohua. En muista muuta vastaavaa 30 vuoden ajalta, jonka olen kouluruokailun kanssa ollut työkseni tekemisissä.

– Kouluruoka tehdään pääsääntöisesti samanlaisista raaka-aineista kuin kotiruoka, siihen ei erikseen lisätä natriumglutamaattia tai ­muitakaan lisäaineita. Lisäaineita ruokaan tulee vaikkapa käytetyistä ruoka-aineista, esimerkiksi makkarasta, sinapista tai kurkkusalaatista, aivan kuten kotonakin.

– Olen enemmän huolissani siitä, mitä ja kuinka paljon lapset syövät kotona. Maanantaisin menee edelleen paljon enemmän ruokaa kuin muina päivinä.

Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030