Ajan­kohtai­sta

Pitkäaikaissairaat toivovat enemmän tietoa lääkkeistä

Lääketietokeskus selvitti tyypin 2 diabetesta, nivelreumaa ja Parkinsonin tautia sairastavien potilaiden lääkehoidon haasteita.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Moni pitkäaikaissairas toivoo uuden lääkityksen alkaessa enemmän tietoa lääkkeiden haittavaikutuksista ja tarkempaa tietoa hoidon tavoitteista.

Lisäksi potilaat toivovat helpompaa tapaa olla yhteydessä heitä hoitaviin terveydenhuollon ammattilaisiin.

Tiedot ilmenivät Lääketietokeskuksen selvityksestä.

Lääketietokeskus selvitti keväällä 2021 tyypin 2 diabetesta, nivelreumaa ja Parkinsonin tautia sairastavien potilaiden lääkehoidon haasteita verkkokyselyillä ja potilashaastatteluilla.

Selvitys oli osa MASSE-hanketta, ja se tehtiin yhteistyössä Diabetesliiton, Reumaliiton ja Parkinsonliiton kanssa.

Tautiryhmästä riippuen 70–87 prosenttia potilaista oli kiinnostunut käyttämään mobiilisovellusta hoidon seurantaan ja tukeen, jos sellainen olisi saatavilla.

Lääketietokeskus selvitti pitkäaikaissairaiden hoitokokemusta osana MASSE-hanketta ja yhteistyössä Diabetesliiton, Reumaliiton ja Parkinsonliiton kanssa.

Lääketietokeskus käyttää kerättyä tietoa suunnitellakseen pitkäaikaissairaille lääkehoidon tukiratkaisuja.

Lue myös

– Selvitysten perusteella kaikissa tutkituissa tautiryhmissä osa potilaista kokee, että taudin ja sen lääkehoidon tehon seuranta ei ole tällä hetkellä riittävällä tasolla, kertoo kehitysproviisori Elli Leppä Lääketietokeskuksen tiedotteessa.

Aalto-yliopiston vetämässä ja Business Finlandin rahoittamassa MASSE-hankkeessa on tavoitteena parantaa pitkäaikaissairauksien hoitoa digitaalisin keinoin. Hankkeessa luodaan hoidonohjaamo, joka tuottaa pitkäaikaissairaille potilaille entistä henkilökohtaisempaa hoitoa massatuotannon tehokkuudella.

Lääkärilehti kirjoitti keväällä MASSE-hankkeesta.

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030