Pneumokokkirokotettujen isosisarukset tutkimukseen
Terveyden ja hyvinvoinninlaitos selvittää lasten pneumokokkirokotuksen epäsuoria hyötyjä.
FinIP-kantajuustutkimus laajentaa ja tarkentaa pneumokokkirokotuksen epäsuorien vaikutusten arviointia. Tutkimuksen kohderyhmäksi on valittu rokotettujen lasten isosisarukset, koska epäsuorat vaikutukset rokottamattomiin tulevat ensimmäisenä esiin todennäköisesti juuri heillä. Pneumokokkirokotuksen odotetaan vähentävän rokotteen kohteena olevien pneumokokkityyppien leviämistä perheissä.
Pneumokokkirokotus liitettiin kansalliseen rokotusohjelmaan syyskuun 2010 alussa. Kansallisen ohjelman vaikuttavuutta arvioidaan tulevina vuosina, kun seurantatietoa on kertynyt.
Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Siihen tavoitellaan mukaan kaikkiaan 2 400 lasta.
Nyt aloitettava FinIP-kantajuustutkimus on vuodesta 2009 toteutetun FinIP-rokotetutkimuksen lisätutkimus. Tutkimuksen rahoittaa rokotevalmistaja GlaxoSmithKline yhdessä THL:n kanssa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eettinen toimikunta on puoltanut tutkimussuunnitelmaa.
Pneumokokki, Streptococcus pneumoniae, on maailmanlaajuisesti merkittävin lasten kuolleisuutta aiheuttava bakteeri. Suomessa pneumokokki aiheuttaa vuosittain 700 verenmyrkytystä ja 50 aivokalvotulehdusta sekä arviolta 10 000 keuhkokuumetta erityisesti pienille lapsille ja ikääntyneille.
Kuva: Pixmac