Pohjola Vakuutuksen sairaala haluaa hoitoketjut omiin käsiin
Ortopedisen päiväkirurgisen sairaalan perustava Pohjola Vakuutus pyrkii tehostamaan potilaiden hoitoketjuja.
Pohjola Vakuutuksen tytäryhtiö Omasairaala aloittaa toimintansa Helsingissä ensi vuoden alussa. Päiväkirurginen sairaala keskittyy ortopedisten sai rauksien ja vammojen tutkimukseen ja hoitoon.
– Lähtökohtana on, että sairaalassa voitaisiin suorittaa noin 7 000 ortopedistä toimenpidettä vuodessa. Sillä määrällä yritys on kohtuullisen merkittävä toimija Suomessa, sanoo Omasairaala Oy:n toimitusjohtaja Harri Aho. Hän on työskennellyt aikaisemmin mm. Terveystalo Oy:n toimitusjohtajana.
Sairaalan ylilääkärinä aloittaa syyskuun alussa LT Markus Torkki.
Vakuutusasiakkaiden lisäksi sairaala tavoittelee sekä itse maksavia potilaita että julkisen sektorin potilaita esimerkiksi palveluseteleillä. Ortopedien rekrytointi on jo alkanut mutta tietoja tiimin lopullisesta koosta ei haluta vielä julkistaa.
– Puhumme merkittävästä ortopeditiimistä, Aho sanoo.
Sairaalalle etsitään parhaillaan vuokrakiinteistöä Helsingistä.
Ketjujen hallinta ontuu
Pohjola Vakuutus on Suomen suurin yksityinen terveyspalvelujen ostaja. Yhtiöllä on vakuutusasiakkaidensa hoidosta sopimukset noin 160 lääkäriaseman ja sairaalan kanssa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.
– Nykyiset kumppanuussopimukset jatkuvat, kuten tähänkin asti, sanoo Pohjola Vakuutuksen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.
Pohjola Vakuutus ei kuitenkaan pidä nykyisiä hoitoketjuja sairastumisesta töihin paluuseen tarpeeksi nopeina.
– Ketjujen hallinta ontuu. Haluamme rakentaa oman mallin, jolla saamme hoitoketjun haltuun hyvin tehokkaasti. Nopea tervehtyminen ja paluu töihin on sekä potilaan, työnantajan, yhteiskunnan että vakuutusyhtiön etu, ja hoitoketjun nopeus vaikuttaa siihen keskeisesti, Pölönen sanoo.
Sairaalan mallissa esimerkiksi kuntoutus on integroitu selvästi osaksi sairaalahoitoa.
– Hoitoketjun tiiviyden kannalta on olennaista, kuinka kuntoutus hoidetaan. Siinä ovat ehkä nykyisen toiminnan suurimmat kehittämistarpeet, Pölönen toteaa.
Vakuutusyhtiölle hoitoketjujen hitaus aiheuttaa eniten kustannuksia ansionmenetyskorvauksina, joita yhtiö maksaa potilaan odottaessa hoitoa ja kuntoutusta.
– Kustannuksia aiheutuu tutkimuksia ja leikkausta odottaessa, mutta ehkä vielä suurempi merkitys on sillä, miten hyvin potilas kuntoutetaan leikkauksen jälkeen, Pölönen toteaa.
Kilpailu lisääntyy
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve pitää Omasairaalan perustamista varsin merkittävänä avauksena. Yksityisille markkinoille tulee uusi, nykyisistä toimijoista riippumaton ja erittäin vakavarainen terveydenhuollon toimija.
– Kilpailu sekä potilaista että lääkäreistä lisääntyy.
Pälve huomauttaa, että Pohjola Vakuutuksen lähtökohdat jo sairaalaa perustettaessa poikkeavat huomattavasti tavanomaisesta.
– Tällä toimijalla on rahaa ja potentiaalisia potilaita jo firmaa perustettaessa, toisin kuin terveydenhuollon yrityksiä perustettaessa tavallisesti. Pelikenttä on siinä mielessä täysin toisenlainen kuin muilla uusilla yrittäjillä. Pohjola Vakuutuksella on tavattoman suuret resurssit.
Hän uskookin, että yrityksen toimintaa vielä laajennetaan tulevaisuudessa.
Pälveen mukaan Pohjola Vakuutus toteuttaa nyt mallin, jota Lääkäriliitto on pitänyt esillä pitkään.
– Lääkäriliitto on puhunut jo kauan siitä, että yhteiskunnan pitäisi ottaa haltuun hoidon kokonaisuus ja taata tarpeellinen hoito viivytyksettä. Pohjola Vakuutus tekee sen nyt omalta osaltaan.
– Tutkimusten perusteella tiedetään, että varsinaisesta hoidosta aiheutuvat kulut ovat paljon pienemmät kuin kustannukset, jotka aiheutuvat siitä, että ihminen on sairauslomalla odottamassa hoitoa tai toipumassa siitä. Vakuutusyhtiö maksaa omalta osaltaan sekä odottamisesta että pidentyneestä toipumisesta aiheutuvat sairauslomakustannukset. Tässä pyritään ottamaan haltuun koko prosessi.
Suvi Sariola
Kuva: Panthermedia