Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2009 vsk 64 s. 2966 - 2969

Poliittisen tahdon vartijat

Sosiaali- ja terveysministeriössä toimivien lääkärien pitäisi olla paljon vartijoita. Ilman STM:n myötä- vaikutusta terveydenhuollossa ei tapahdu ainuttakaan suurta muutosta. Lääkäreitä on kuitenkin vain 19, eikä uudistusten suuntaa välttämättä kysytä heiltä.

Sirpa Kulonen

Lääkärilehti kysyi STM:n lääkäreiltä, millaista työ ministeriössä on.

Meneillään on useita valtakunnan terveydenhuoltoon syvästi vaikuttavia uudistuksia. Näkyykö lääketieteellinen asiantuntemus ministeriön ratkaisuissa? Entä ehtivätkö ministeriön lääkärit kuunnella kentän ääntä?

Tätä juttua varten haastateltiin kahdeksaa lääkäriä, jotka joko työskentelevät tai ovat työskennelleet ministeriössä.

Edessä on hallitus ja puoluetoimisto

Käytännössä STM valmistelee ja toteuttaa hallituksen päätöksiä eli poliittista tahtoa. Virkamies on virkamies - lääkärikin - ja seisoo ministerin takana, vaikka olisi tehdyistä päätöksistä täysin vastakkaista mieltä. Lisäksi poliittiset päätökset eivät synny yksin ministeriössä, ja tämä kirveltää virkamieslääkärin mieltä.

- Asiantuntijan näkökulmaa on joskus vaikea saada esiin, koska poliittinen päätös voidaan tehdä esimerkiksi puoluetoimistossa. Julki tuotua poliittista päätöstä on lähes mahdoton muuttaa.

Ministeri voi tehdä ihan mitä vain, kunhan hänellä on hallituksen tuki, huomauttaa eräs haastatelluista. Lisäksi on olemassa taustatekijöitä, jotka määräävät ministereitäkin. Tällaisia ovat paitsi taloudelliset intressit, myös hyvä veli -järjestelmä.

- Kun on poliittisesti linjattu, että jotain asiaa valmistellaan, niin sitten sitä valmistellaan.

Lääkelaitossotku jos mikä oli poliittinen juttu, toteaa yksi lääkäreistä. Hän kertoo, että ministeriössä työskenteleviä lääkäreitä riepoi, kun lehdissä kirjoitettiin STM:n päättäneen siirrosta.

- Ei ministeriö mitään päättänyt, vaan kyseessä oli yhden ministerin päätös.

Asiantuntemus on koetuksella

Useimmat haastatellut ovat sitä mieltä, että STM:n lääkäreiden erityisalueet ovat liian laajat ja niitä on liikaa. Tämän takia lääkärit joutuvat ottamaan kantaa paljon laajemmin kuin oma substanssiosaaminen edellyttää. Sitten konsultoidaan kollegaa.

- Tuntuu, että substanssiosaamisen arvostus on ministeriössä heikkoa. Sehän alkaa kohta olla täynnä juristeja ja yleishallintoihmisiä, kun tarvittaisiin myöskin kovan luokan terveydenhuollon asiantuntemusta.

Lisäksi politiikka on harvoin lääkärin ominta aluetta, eikä poliittisen fraseologian ja korulauseiden hallinta kuulu lääkärien koulutukseen.

- Hymistelyn alle voivat kuitenkin kätkeytyä isot rahasummat.

Eräs haastateltu pohtii, että ministeriö voisi olla lääkärille työn sisällön vuoksi äärimmäisen houkutteleva ja mielenkiintoinen työpaikka, kunhan työn päämäärä vain määriteltäisiin tarkemmin.

- Käytännön lääkärinä vaikuttaa yksittäiseen henkilöön kerrallaan syvällisesti, STM:ssä voi vaikuttaa hyvin laajasti.

Tavoittaako kollega kollegan?

Terveydenhuollon kentällä ministeriöön suhtaudutaan asenteellisesti, on eräs haastatelluista havainnut. Ministeriöstä katsottuna kenttää ovat kunnat, terveyskeskukset, paikallishallinto, mutta myös kollegat.

- Kentällä kuvitellaan, että täällä ei tiedetä mistään mitään. Ongelma on siinä, että vaikka tiedämme, emme aina voi sanoa, sillä olemme sidoksissa omiin tehtäviimme ja rooleihimme.

Lääkärit näkevät, että yhteydenpito käytännön työtä tekeviin lääkäreihin olisi tärkeää - kunhan sille vain olisi aikaa. Merkittäviä ja kestäviä tuloksia syntyykin STM:n lääkärien mukaan niissä työryhmissä, joissa on kentän edustajia mukana ja joissa kentän ääni tulee kuulluksi.

- Tätä työtä ei voi tehdä kuulematta kenttää. Käytännön tietoa ja näkemyksiä saa, jos niitä vain haluaa.

Lisäksi moni lääkärivirkamies on ottanut virkavapaata säilyttääkseen kosketuksen kliiniseen työhön.

Jatkuvat uudistukset uuvuttavat

Mikä ministeriössä sitten kiehtoo? Ei ainakaan palkka, tempoileva politiikka, eikä aina valtakaan.

- Onhan se erikoista, jos osastonlääkärinä tai terveyskeskuslääkärinä saa saman palkan kuin ministeriössä. Toisaalta lääkäreiden palkka STM:ssä on selvästi suurempi kuin esimerkiksi juristien. Varmasti nuoriso, joka menee keikkafirmaan töihin, pitää ihan pelleilynä, jos joku tekee ministeriössä lääkärin töitä 5 000-6 000 eurolla kuussa.

Hallituksen aktiivisuus hallinnon uudistuksissa ei kerää ministeriön lääkäreiltä kiitosta. STM on saanut moitteita lakien huonosta valmistelusta. Lääkärit moittivat puolestaan kiirettä ja esitysten yksityiskohtaisuutta.

- Esityksiä vaaditaan nopeasti valmiiksi, mutta niissä pitäisi ottaa huomioon useita eri asioita. Hallituksen esityksillä 30 vuotta sitten ja nyt on valtava ero. Aikaisemmin pärjättiin kymmenellä sivulla, nyt tarvitaan sata.

Lääkärin resepti kuulostaa helpolta, mutta poliittisessa todellisuudessa mahdottomalta:

- Pitäisi miettiä tarkemmin, mitä oikeasti kannattaa tehdä ja tehdä sitten sitä vaikka kymmenen vuotta eikä aloittaa vuoden välein samasta asiasta suurisuuntaisia kehittämishankkeita, jotka menevät ristiin, päällekkäin ja sekaisin.

Epävirallinen vaikuttaminen toimii

Entä se valta? Ministeriössä vaikuttaminen tapahtuu neuvotteluteitse ja informaatio-ohjauksen avulla.

- Satojen sivujen laatusuositukset eivät auta, sillä pienet kunnat eivät ehdi ja suuret eivät halua niitä katsoa, eräs lääkäri arvelee.

Edes oma ammattiryhmä ei hevillä taivu informaatio-ohjauksen alle.

- Jos ylilääkäri on aloittanut sairaalassaan jonkin hankkeen, hän ei siitä luovu, olkoon ministeriön neuvo tai keskittämisohje mikä tahansa.

Monet haastatelluista pitävät kuntien valtaa liian suurena ja kaipaavat takaisin Lääkintöhallituksen kaltaista ohjaavaa viranomaista. Kukaan heistä ei kuitenkaan ole kokenut, ettei vaikutusvaltaa olisi lainkaan.

- Ministeriössä tehdään todella isoja päätöksiä, ja vaikka muodollista valtaa ei ole, epävirallisesti pystyy vaikuttamaan paljon. Kyse on omasta toimintatarmosta ja siitä, onko ideoita.

STM hallinnoi kolmannesta budjetista

STM:n hallinnonalan määrärahat ovat tänä vuonna 14,8 miljardia euroa eli noin kolmannes valtion talousarviosta. Tästä 5,5 miljardia euroa menee kuntien valtionosuuksiin.

Lue myös

Mitä ministeriössä tehdään?

Terveydenhuollon lakien valmistelun ohessa STM:ssä työskentelevää lääkäriä työllistävät ministerit. Lääkärit kirjoittavat näille puheita, vastaavat kansalaiskyselyihin ja valmistelevat ministereiden vastauksia eduskunnan kyselytunneille.

- Poliittisen johdon selvitykset työllistävät eniten, sillä poliitikot elävät tässä ja nyt. Yhtenä päivänä heitä kiinnostaa yksi median esiin nostama asia, seuraavana päivänä toinen, ja he tarvitsevat aina asiantuntijatietoja.

STM:n lääkäreitä työllistävät myös oikeuskanslerin kysymykset sekä koulutus- ja luennointitehtävät. Lisäksi kaikki terveydenhuoltoon liittyvät lakiesitykset tulevat STM:lle lausuttaviksi.

- Asiantuntijalääkärin kirjoittama lausunto lähtee eteenpäin ja hyväksytään lopulta monen virkamiehen ja esimiehen kautta ministeriön kannanotoksi.

Myös EU ja kansainvälistyminen vaikuttaa työhön ja teettää lisätyötä.

Ministeriön ovi käy tiuhaan

STM:n 469 virkamiehestä lääkäreitä on 19. Lääkäreiden vaihtuvuus on viime vuosina ollut kiivasta. Oven heilumisen selittävät muutaman eläköitymisen lisäksi virkavapaudet ja määräaikaisesti täytetyt virat.

Valtion tuottavuusohjelma vaatii vähentämään henkilötyövuosia, vaikka haasteet ja tehtävät eivät vähene. Ylitöitä paiskitaan STM:ssä roimasti, mutta niitä ei käytännössä korvata rahana.

Lääkäreiden vaihtuvuuteen voi vaikuttaa myös työn luonne: palaute tulee hitaasti jos lainkaan. Ellei lakiin ja budjettiin synny muutoksia, puurtaminen alkaa helposti maistua pelkältä paperien kirjoittelulta.

Jotkut haastatelluista ovat huolissaan siitä, saadaanko STM:ään riittävästi päteviä lääkäriviranhaltijoita. Vaatimukset ovat kovat: kutsumus ja halu kehittää terveydenhuoltoa, maailmanparannustendenssi ja hyvä huumorintaju. Lievästä hulluudesta ja työnarkomaniastakaan ei erään haastatellun mukaan ole haittaa.

STM:n osastot ja yksiköt sekä lääkärien sijoittuminen organisaatioon.

STM:ssä työskentelee vakituisessa virkasuhteessa 19 lääkäriä, joista 14 on lääkärinvirassa. Muut viisi työskentelevät esim. johtajan tai neuvottelevan virkamiehen virkanimikkeellä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030