Potilaan näkemys tulee toimintakyvyn arviointiin
Moni vaativia työkyvyttömyysarviointeja tekevä lääkäri on kaivannut kättä pidempää B-lausunnon tueksi. Tilanne on paranemassa, sillä yleisen toimintakyvyn arviointimenetelmän PCA:n käyttö laajenee.
PCA (Personal Capability Assessment) tuo tutkimukseen potilaan oman arvion toimintakyvystään.
- Uutta on, että PCA-menetelmässä verrataan asiakkaan omaa näkökulmaa toimintakyvystään lääkärin näkökulmaan. Menetelmä lisää päätöksenteon läpinäkyvyyttä, sillä asiakas ja lääkäri voivat keskustella, jos ovat eri mieltä toimintakykyyn liittyvistä asioista. Lääkärinlausunto on keskittynyt toimintakyvyn kuvaukseen ja on lääketieteellisesti asiantunteva ja johdonmukainen, johtava lääkäri Raili Pirttimäki Kelasta kertoo.
Kela, työeläkevakuuttajat ja kuntoutuslaitokset kokeilivat Britanniasta saatua PCA-menetelmää muutama vuosi sitten eläkkeenhakijoiden työkyvynarvioinnissa lääketieteellisenä lisätutkimuksena rajatapauksissa. Valtaosassa saatiin uutta tai selventävää tietoa toimintakyvystä. Menetelmän käyttöä on jatkettu pienimuotoisesti.
Kuntoutussäätiö yhteistyötahoineen on tänä keväänä käynnistänyt PCA-menetelmän koulutuksen työkyvyn ja kuntoutustarpeen arviointiin perehtyneille lääkäreille ja vakuutuslääkäreille. Koulutuksen avulla menetelmän käyttö laajenee Helsingin ja Turun lisäksi muualle Suomeen ja isommalle joukolle.
PCA-lomakkeet julkaistaan Terveysportissa näinä päivinä. Menetelmän tuntemisesta on hyötyä myös tavallisten B-lausuntojen kirjoittamisessa, mutta lomakkeet on tarkoitettu vain PCA-koulutettujen lääkärien käyttöön.
PCA ei sovi kaikille mielenterveyspotilaille
PCA-menetelmä tuo täsmällisempää tietoa hakijan toimintakyvystä, kuntoutustarpeesta ja mahdollisista työtehtävien muutostarpeista. Kelan ja työeläkejärjestelmän ohella menetelmästä voi siis olla hyötyä myös työterveyshuollossa.
Menetelmä kerää asiakkaiden päivittäisen toimintakyvyn eri puolista tietoa, joka usein puuttuu hoitavien lääkärien laatimista B-lausunnoista. Suomen kokeilussa vakuutuslääkärit päätyivät pitämään työkyvyttöminä runsasta kolmasosaa niistä kokeiluun osallistuneista eläkkeenhakijoista, joita he olivat alustavasti pitäneet työkykyisinä.
Britanniassa PCA-menetelmä on lakisääteinen. Suomessa se on tarkoitettu lääketieteelliseksi lisätutkimukseksi silloin, kun tarvitaan lisätietoa henkilön yleisestä toimintakyvystä.
Mielenterveyden häiriöt ovat viime vuosina olleet työkyvyttömyyseläkkeiden yleisin peruste. PCA-menetelmä sopii esimerkiksi masennuspotilaille, joilla on somaattisia oireita, sekä tuki- ja liikuntaelinoireita sairastaville. Menetelmästä ei ole hyötyä potilaille, joilla on rajattu terveydellinen ongelma tai puhtaasti mielenterveydellisiä ongelmia. ?