Ajan­kohtai­sta

Professori Perttu Lindsberg palkittiin Neurologipäivillä

Erkki Kivalo -palkinnon perusteina olivat ansiot opetuksen kehittäjänä, tutkijana ja neurologian popularisoijana.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Kuvatapio

Helsingin yliopiston neurologian professori, ylilääkäri Perttu Lindsbergille myönnettiin Erkki Kivalo -palkinto Neurologipäivillä 2021 viime viikolla.

Palkinnon perusteina ovat Lindsbergin ansiot kliinisen neurologian ja neurologisen opetuksen kehittäjänä, aktiivisena tutkijana sekä neurologian popularisoijana ja yhteiskunnallisena keskustelijana.

Monipuolisen uran taustalta löytyy inhimillinen ominaisuus, uteliaisuus.

– Olen aina ollut utelias ja valmis oppimaan uutta. Uran edetessä on tullut eteen monia kiinnostavia asioita. Ja kun niihin on vähän perehtynyt, aihe on vienyt mennessään. On hienoa, että olen voinut tutustua neurologiaan niin monesta eri näkökulmasta ja samalla edistää sen kehitystä Suomessa, Lindsberg sanoo tiedotteessa.

Lindsberg oli keskeisessä roolissa, kun Hyksissä alettiin 1990-luvulla kokeilla liuotushoitoa aivoinfarktipotilaisiin.

– Se oli tärkeää kehitystyötä ja armotonta kilpajuoksua kelloa vastaan. Onnistuimme rakentamaan maailman tehokkaimman päivystysketjun, jossa potilas kyettiin kuvauksineen hoitamaan keskimäärin 20 minuutissa siitä, kun hän tuli ovesta sisään. Avainasemassa oli potilastyön ja tutkimuksen yhdistäminen, sillä saimme liuotuslääkkeestä käyttökokemuksen osana kliinistä tutkimusta.

Tutkimus ja koulutus tärkeitä teemoja

Lindsberg korostaa tutkimustyön merkitystä lääketieteessä ja neurologian alalla.

– Kliiniset tutkimukset takaavat sen, että diagnostiikka ja hoidot kehittyvät. Meillä on Suomessa hyvät potilasaineistot ja tutkimuksiin innokkaasti osallistuvat potilaat. Tällaisia voimavaroja ei saa jättää käyttämättä. Toivonkin, että valtiovalta ymmärtää, ettei kliinisen tutkimuksen rahoittamisessa saa ottaa taka-askeleita.

Lue myös

Myös neurologien koulutus on Lindsbergille tärkeä teema. Sen kehityksessä hän näkee paljon hyvää. Hän muistuttaa kuitenkin lääkärin ja potilaan autenttisen kohtaamisen merkityksestä.

– Digiaika on tuonut ulottuville monia näppäriä vaihtoehtoja, kuten etävastaanotot. Ne tehostavat kommunikointia ja vievät meitä eteenpäin. Mutta lääkärin ja potilaan autenttista kohtaamista ei saa unohtaa. Neurologin työ on eräänlainen käsityöläisammatti. Meidän pitää nähdä ja tutkia potilas omin silmin.

Neurologipäivillä 2021 myönnetty Erkki Kivalo -palkinto oli järjestyksessään seitsemäs. Palkinto myönnetään ansioituneelle ja yhä aktiivisesti toimivalle neurologille.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030