Lehti 42: Ajan­kohtai­sta 42/2010 vsk 65 s. 3389

Professuuriautomaatti herättää kysymyksiä

Anne Seppänen

Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan uusi osa-aikaisten professorien kutsumenettely herättää hämmennystä. Arvostelijoiden mielestä menettely saattaa uhata sekä akateemista että sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Uuden käytännön mukaan yliopisto voi kutsua HUS:n ylilääkärin virkaan valitun henkilön osa-aikaisen professorin tehtävään. Kyse on vakansseista, joissa professuuria hoidetaan yksi neljäsosa työajasta. Tehtävää ei tällöin laiteta erikseen hakuun, mutta siitä mainitaan ylilääkärin viran hakuilmoituksessa.

Professuurien mahdollisten naishakijoiden joukossa on herännyt epäilys, että kutsumenettely saattaa luoda mieshakijoita suosivan automaatin. Epäselväksi on jäänyt myös, miten yliopisto varmistaa, ettei menettely syrji sellaisia professuurista kiinnostuneita henkilöitä, jotka ovat ylilääkäriksi valittua akateemisesti ansioituneempia.

Menettelyä yksinkertaistettiin

- Tavoitteena on ollut menettelyn yksinkertaistaminen. Olimme tilanteessa, jossa asioita ei saatu eteenpäin, koska molemmat tahot tekivät valintaa yhtä aikaa, kertoo dekaani

Risto Renkonen

Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.

Renkonen uskoo, että yksinkertaistamisessa on onnistuttu.

Kun HUS on saanut ylilääkärin viran täytettyä, lääketieteellisessä tiedekunnassa päätetään käynnistetäänkö henkilön kutsuminen professorin tehtävään. Jos tähän päädytään, käynnistyy vain tätä kutsuttavaa henkilöä koskeva arviointi. Professoriksi valittavan on täytettävä sanamuoto "kiistatta pätevä".

Arvioinnissa mukana ovat valintatoimikunta, laitosneuvosto, ulkomaiset arvioijat, yliopistotoimikunta ja dekaani. Lopullisen nimityspäätöksen tekee yliopiston kansleri.

- Kaikissa arviointiin osallistuvissa elimissä on mukana myös naisia, Renkonen huomauttaa.

Erilaiset pätevyydet

Ylilääkärin ja professorin pätevyysvaatimukset voivat olla erilaiset. Voiko käydä niin, että professoriksi kutsutaan ylilääkäri, jonka HUS on valinnut kliinisten ansioiden perusteella, mutta jonka akateemiset meriitit ovat toista hakijaa heikommat?

- Ei yliopistolla ole halua alennusmyyntiin. Haluamme parhaat mahdolliset voimat kehiin. Jos HUS:n valitseman ylilääkärin ansiot eivät yliopiston mielestä riitä professorin tehtäviin, häntä ei kutsuta, Renkonen vakuuttaa.

- Ylilääkärivalinnassa yhtenä kriteerinä on aina tutkimuksen tieteellinen pätevyys ja opetuskokemus, näissä tilanteissa vielä painotetummin, HUS:n johtajaylilääkäri

Lasse Viinikka

kertoo.

Ylilääkärille ei synny subjektiivista oikeutta professorin tehtävään. Yliopisto voi halutessaan kutsua professoriksi jonkun toisen tai laittaa paikan avoimeen hakuun. Tämä tie on kuitenkin vielä kokeilematta.

Lue myös

Suosiiko kutsumenettely miehiä?

- Tutkimusten perusteella ollaan aika yksimielisiä siitä, että kutsumistien käytön tuloksena on yleensä vinompi sukupuolijakauma kuin silloin, kun virka julistetaan auki, toteaa oikeustieteen professori, naistutkimuksen akatemiaprofessori

Kevät Nousiainen

Turun yliopistosta.

Kyseessä voi hänen mukaansa olla välillisesti syrjivä menettely.

Uudessa hakumenettelyssä ainoa valituksen paikka on silloin, kun ylilääkärin virka täytetään. Kutsumenettelystä ei voi valittaa, koska paikkaa ei voi hakeakaan. Mitä on tehtävissä tasa-arvonäkökulmasta?

- Asian voi viedä yleisellä tasolla tasa-arvovaltuutetulle, joka voi ohjeistaa ja seurata tilannetta, Nousiainen sanoo.

Kun valintoja on kertynyt enemmän ja jos valituiksi on tullut vain miehiä, voi joku hakeneista nostaa syrjintäkanteen sillä perusteella, että käytetty menettely on ollut välillisesti naisia syrjivä. Tässäkin vaiheessa voi pyytää lausuntoa tasa-arvovaltuutetulta. Sivuutettu henkilö joutuu molemmissa tapauksissa panemaan itsensä likoon.

Uudella menettelytavalla on täytetty kaksi professorin tehtävää ja muutaman täyttö on kesken. Molemmat valituista ovat miehiä.

Kaksi viidestä tänä vuonna valitusta täysiaikaisesta professorista on naisia. Muuten sadasta professorista 16 on naisia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030