PSA-seulonnan haittoja selvitettävä edelleen
PSA-seulonnasta on hyötyä väestötasolla, osoittaa New England Journal of Medicine -lehdessä juuri julkaistu 11 vuotta kestänyt seurantatutkimus. Suomalaistutkijoiden mielestä hyötyjen ja haittojen suhde aiheuttaa kysymyksiä.
- Vaikka kuolleisuuden suhteellinen väheneminen 21 %:lla merkitsee huomattavaa kansanterveydellistä vaikutusta, tulee silti selvittää, saavutetaanko tämä ilman huomattavia haittoja, toteaa suomalaisen tutkimusryhmän jäsen, urologian professori Teuvo Tammela Tampereen yliopistosta.
Nyt julkaistussa ERSPC-tutkimuksessa on ollut mukana 162 388 iältään 55-69-vuotiasta miestä. Suomesta tutkimukseen osallistui 80 379 miestä. Myös Hollanti, Ruotsi, Italia, Belgia, Espanja ja Sveitsi osallistuivat tutkimukseen.
Tutkimuksen keskeisiksi tuloksiksi saatiin yksi estetty eturauhassyöpäkuolema 1 055:tä seulontaan kutsuttua miestä kohti ja yksi estetty eturauhassyöpäkuolema 37:ää todettua syöpää kohti. Tutkimuksessa ei todettu merkitsevää eroa kokonaiskuolleisuudessa ryhmien välillä.
- PSA-testi ei pysty erottamaan, milloin kyse on iän myötä yleistyvästä, hitaasti etenevästä kasvaimesta ja milloin ärhäkästä syöpätyypistä. Seulonta löytää enemmän piileviä syöpiä kuin niitä kasvaimia, joita löytyisi oireiden perusteella. Ilman seulontaa nämä oireettomat syövät eivät haittaisi miehen elämää. Tämän vuoksi tutkimusta tulee jatkaa, tähdentää suomalaista tutkimusta johtanut professori Anssi Auvinen Tampereen yliopistosta.
Teuvo Tammelan mukaan seulontaan liittyviä elämänlaatuvaikutuksia ei tunneta pitkällä aikavälillä.
- Hyötyjen ja haittojen tasapainosta sekä kustannusvaikuttavuudesta ei ole riittävää tietoa. Olisi tärkeä löytää sellaiset riskiryhmät, jotka eniten hyötyvät PSA-seulonnasta, Teuvo Tammela painottaa.
Tammelan mukaan tällä hetkellä on menossa eturauhassyöpään liittyvä perimän luenta, jolla saadaan uutta tietoa sekä kasvaimen ominaisuuksista että potilaiden erityispiirteistä.
- Esimerkiksi sellaiset miehet, joiden suvussa on eturauhassyöpää, ovat riskiryhmä. Geenitestin avulla voidaan löytää riskiryhmät tulevaisuudessa, hän kertoo.