Ajan­kohtai­sta

Psykiatriaa ja fysiatriaa uhkaa massiivinen lääkärivaje

HYKS:n erityisvastuualueella tehty selvitys osoittaa muutaman erikoisalan joutuvan pulaan lähivuosina, ellei koulutettavia saada lisää.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/sairaala-Pixmac.jpg

Aikuispsykiatriaan ja fysiatriaan on tulossa erittäin hälyttävä erikoislääkärivaje koko maassa, sanoo professori Olli Meretoja. Hän on selvittänyt HUS:n johdon pyynnöstä erikoislääkärikoulutuksen tarvetta HYKS:n erityisvastuualueella ja osittain myös koko Suomessa vuoteen 2025 mennessä.
Koko maassa on silloin vähemmän psykiatreja ja fysiatreja kuin nyt. Psykiatriassa erikoislääkäreitä tarvittaisiin lisää yli 300 ja fysiatriassa yli 200.
HYKS:n erva-alueeseen kuuluvat HUS:n lisäksi Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri Eksote ja Kymenlaakson sairaanhoitopiiri Carea. Lääkärien ja palvelujen tarvetta arvioivat erikoisalojen koulutuksesta tai kliinisestä toiminnasta vastaavat ylilääkärit piireissä. Koko maan lukuja Meretoja selvitti nähdäkseen, kompensoiko koulutus muualla Suomessa ali- tai ylikoulutusta HYKS:n erva-alueella.
– Selvitys tunnistaa ne muutamat erityisalat, jotka todella näyttävät joutuvan pulaan lähivuosina, ellei jotain tehdä. Myös tilanne Careassa ja Eksotessa näyttää erittäin haasteelliselta, sanoo HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Psykiatriassa uhkaa katastrofi

Aikuispsykiatriaan on Meretojan mukaan tulossa vakavampi erikoislääkärivaje kuin millekään muulle erikoisalalle. HYKS:n erva-alueella psykiatrien koulutusmäärä pitäisi lähes kaksinkertaistaa, jotta se vastaisi tulevaa tarvetta. Ala ei kuitenkaan kiinnosta nuoria lääkäreitä.
– Alan vähäisellä houkuttelevuudella on myös huomattavan suuria yhteiskunnallisia vaikutuksia, jos potilaat jäävät diagnosoimatta ja hoitamatta. Nyt tarvitaan mahdollisimman laajapohjainen ryhmä arvioimaan, miten psykiatria saadaan taas vetovoimaiseksi. Nykyinen kehitys johtaa katastrofiin.
Nuorten lääkärien kiinnostusta alaan saattaa hänen mukaansa vähentää se, että opiskelijat näkevät peruskoulutuksen aikana yliopistosairaaloissa vain varsin vaikeita psykiatrisia potilaita. Yksi ratkaisu voisikin olla alan koulutuksen siirtäminen entistä enemmän keskussairaaloihin.

Fysiatrit lähtevät eläkkeelle

Fysiatreja HYKS:n erva-alueella arvioidaan tarvittavan reilun kymmenen vuoden kuluttua kaksi kertaa niin paljon kuin nyt. Palvelujen kysyntää lisää väestön vanheneminen, mutta lähes kolme neljäsosaa nykyisistä fysiatreistakin siirtyy eläkkeelle vuoteen 2025 mennessä.
Jotta fysiatrien määrä säilyisi edes nykyisellään, tutkintojen määrä pitäisi kaksinkertaistaa.
Ylilääkärien arvioiden mukaan geriatrian palvelujen kysyntä kasvaa niin paljon, että odotettavissa näyttäisi olevan myös huomattava geriatrivaje. Nykyisellä koulutuksella geriatrien määrä kuitenkin lähes kaksinkertaistuu vuoteen 2025 mennessä, joten Meretojan mukaan vasta aika näyttää, kuinka merkittävä vaje lopulta on.
Myöskään naistentautien, neurologian, silmätautien ja syöpätautien koulutusmäärät eivät kata kasvavaa palvelutarvetta.
– Suomessa tulee olemaan sadan neurologin ja 50 syöpätautien lääkärin vaje ylilääkärien tarvearvioihin verrattuna. Kummallakin alalla vaje on kolmasosa alan erikoislääkärien nykyisestä määrästä. HYKS:n erva-alueella kehitys on varsin samankaltainen kuin koko maassa.
Selvitys toi esiin myös kliinisen mikrobiologian ja neurofysiologian valtakunnallisesti merkittävän erikoislääkärivajeen. Meretojan mukaan näitä pieniä aloja pitäisi tuoda enemmän esiin lääkärien peruskoulutuksessa, jotta alalle osattaisiin hakeutua.
Useimmilla erikoisaloilla erikoislääkärien koulutusmäärä kuitenkin vastaa tulevaa palvelutarvetta.
Merkittävää ylikoulutusta Meretoja ei havainnut yhdelläkään isolla erikoisalalla HYKS:n erva-alueella. Pienistä aloista ylikoulutusta näyttäisi olevan esimerkiksi infektiosairauksissa ja plastiikkakirurgiassa.

Lue juttu kokonaisuudessaan perjantaina 24.2. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Suvi Sariola
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030