Psyykkinen kuormitus altistaa selkäsairaudelle
Raskas ruumiillinen työ vie usein sairaalahoitoon selän takia, mutta myös psykososiaaliset työolosuhteet vaikuttavat.
Väestöaineiston analysointi osoittaa, että raskasta ruumiillista työtä tekevät joutuivat keskimääräistä useammin sairaalahoitoon selkäsairauden takia. Pienin todennäköisyys sairaalahoitoon joutumiselle oli istumatyötä tekevillä.
Toimihenkilöt ja hyvin koulutetut joutuivat harvemmin sairaalaan selkänsä takia kuin työntekijät.
Myös työhön liittyvillä psykososiaalisilla tekijöillä oli vaikutusta muista selkäsairauksista kuin välilevysairauksista johtuvaan sairaalahoidon tarpeeseen. Välilevysairauksien osalta hoitoon joutumista ennustivat tupakointi ja ylipaino.
Unihäiriöt ennustivat sairaalahoitoon joutumista selkäsairauden takia, stressi sen sijaan ei.
– On ilmeistä, että terveellisistä elämäntavoista on hyötyä myös selkäsairauksien ehkäisyssä. Ehkäisemisen kannalta on tärkeää myös vähentää ruumiillisesti liian raskasta työtä, mutta sen ohella pitäisi lisätä ihmisten vaikutusvaltaa omaan työhönsä ja kouluttaa esimiehiä alaisten työnteon tukemisessa, VTM Leena Kaila-Kangas toteaa.
Tutkimusaineisto sisälsi työssäkäyvän 25-64-vuotiaan väestön tiedot selkäsairauksien sairaalahoidosta vuonna 1996 sekä erään ryhmän selkäsairauksista johtuvan sairaalahoidon seurantatiedot vuosilta 1973-2000.
Miia Soininen