Ajan­kohtai­sta

Pulssioksimetri löytää vastasyntyneiden sydänvikoja

Brittitutkijat vahvistivat sen, mikä Lapin keskussairaalassa on tiedetty jo kymmenen vuotta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_vastasyntynyt_pienempi.jpg
Valtimoveren happipitoisuutta mittaavan pulssioksimetrin käyttö tehostaa vastasyntyneiden synnynnäisten sydänvikojen havaitsemista, kertoo Lancetissa julkaistu tutkimus. Yli 20 000 vastasyntynyttä käsittäneessä tutkimuksessa pulssioksimetrin käyttö auttoi löytämään 75 % kriittisistä sydänvioista ja 49 % kaikista vakavista sydänvioista.

Kun analyysistä rajattiin pois jo raskauden aikana epäillyt sydänviat, pulssioksimetrin tarkkuus oli 58 % kriittisistä tapauksista ja 29 % kaikista vakavista tapauksista.

Vääriä positiivisia tuloksia saatiin 0,8 %:lla tutkituista. Tapauksista neljäsosalla (40 vauvaa) oli muu nopeaa hoitoa vaativa sairaus.

Tutkimuksessa kaikkiaan 53:lta vastasyntyneeltä löytyi vakava sydänvika.

Brittitutkimus tehtiin kuudessa synnytyssairaalassa yli 34 viikon ikäisenä syntyneille vauvoille ennen kotiuttamista. Seuranta-aika oli 12 kuukautta.

Tutkimuksen mukaan pulssioksimetrin käyttö on turvallinen ja helposti toteutettava, lisäarvoa tuottava menetelmä nykyisiin seulontoihin. Se löytää kriittiset sydänviat, jotka jäävät huomaamatta raskaudenaikaisessa ultraäänitutkimuksessa. Muiden sairauksien varhainen havaitseminen on lisähyöty.

Lapin keskussairaalan ylilääkäri Raimo Jauhola kertoo, että Suomessa pulssioksimetriä on käytetty tässä tarkoituksessa jo kymmenen vuotta.

– Menetelmä on käytössä noin 95 %:ssa suomalaisista synnytyssairaaloista. Se on yksinkertainen ja halpa non-invasiivinen keino löytää vastasyntyneiden sydänvikoja, lastentautien erikoislääkäri Jauhola vahvistaa.

Menetelmän käyttöönotto herätti aluksi vastustusta, mutta levisi parissa vuodessa ympäri Suomen, Jauhola muistelee.

Aiheesta Duodecim-lehdessä vuonna 2006 kirjoittaneeseen työryhmään kuulunut Jauhola arvioi, että englantilaiskollegat ovat saattaneet havahtua laajalti asiaan vasta nyt erilaisen terveydenhoitojärjestelmänsä takia.

Jaana Ahlblad
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030