Ajan­kohtai­sta

Punainen Risti: Suuronnettomuuksiin arktisella alueella varauduttava paremmin

Punainen Risti selvitti, miten hyvin se on valmistautunut arktisen alueen katastrofiriskeihin.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Punaisella Ristillä on arktisella alueella 10 000 koulutettua vapaaehtoista. Osaamista ja ymmärrystä arktisen alueen olosuhteista siis löytyy. Tieto osaamisesta ja suorituskyvystä on kuitenkin hajautunut kansallisille yhdistyksille. Tilanteen parantamiseksi tarvittaisiin tiiviimpää yhteistyötä.

Auttamisvalmiuden olosuhteet ovat arktisella alueella uusia, sillä Punaisen Ristin katastrofiapua ja materiaalista valmiutta on totuttu ylläpitämään lähinnä lämpimissä olosuhteissa.

Ohenevan jääpeitteen myötä pidempään auki pysyvät merireitit lisäävät kiinnostusta arktiseen alueeseen. Uudet laivareitit, kalastusmahdollisuudet ja alueen käyttämättömät luonnonvarat kiinnostavat arktisen alueen maiden lisäksi myös muuta maailmaa aina Kiinaa myöten. Pohjoisen alueen turismi on kasvussa ja erityisesti arktisen alueen risteilyjen arvellaan lisääntyvän roimasti tulevina vuosikymmeninä.

Arktisen alueen olosuhteet ovat haastavat ja ankarat, ja kasvavan liikenteen myötä lisääntyvät myös riskit. Esimerkiksi mahdollisessa suuressa laivaonnettomuudessa auttaminen voi olla hankalaa, ellei mahdotonta.

Toisaalta apua tarvitaan luonnon ääriolosuhteiden aiheuttamissa tilanteissa kuten Kainuun sähkökatkoissa talvella 2018.

Selvityksen mukaan paikalliset toimintaryhmät olivat varautuneita pienempiin tilanteisiin ja häiriötiloihin, mutta suuronnettomuuden sattuessa materiaalista tukea ja henkilöresursseja olisi tuotava arktisen alueen ulkopuolelta. Tähän ei ole riittävästi varauduttu.

Lue myös

Katastrofiavun osaaminen ja nopean avustustoiminnan yksiköt voisivat palvella myös arktisella alueella, mutta se vaatisi nykyistä systemaattisempaa varustetestausta ja mukauttamista arktisiin olosuhteisiin.

Punainen Risti toimii viranomaisten tukena eri tehtävissä. Suomen Punaisen Ristin selvitys varautumisesta arktisella alueella on tehty osana Rajavartiolaitoksen Arktisen merellisen turvallisuuden yhteistyön kehittämishanketta. Selvitykseen osallistuivat Punaisen Ristin kansalliset yhdistykset Alaskasta, Kanadasta, Islannista, Norjasta, Ruotsista, Tanskasta, Suomesta ja Venäjältä.

kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030