Lehti 13: Ajan­kohtai­sta 13/2011 vsk 66 s. 1076

Puolet kunnista kaavailee palveluseteliä

Hertta Vierula

Palvelusetelin käyttö laajenee. Tällä hetkellä palveluseteli on käytössä 15 %:ssa kunnista. Sen käyttöönottoa suunnitellaan 48 %:ssa kunnista. Tiedot selviävät Nordic Healthcare Groupin ja Lääkäriliiton tekemästä perusterveydenhuollon barometristä. Samansuuntaisia tuloksia saatiin maaliskuun alussa julkaistussa Kuntaliiton ja Sitran kyselyssä.

Kunnissa aiotaan ottaa palveluseteli käyttöön erityisesti kotihoidossa, vanhusten palveluasumisessa ja suun terveydenhoidossa.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja

Risto Ihalainen

arvioi, että palveluseteli otetaan käyttöön niissä kunnissa ja kuntayhtymissä, joissa omat voimat eivät riitä.

- Tuskin palveluseteliä tullaan kovin laajasti käyttöön ottamaan, jos asiat ovat kunnossa. Mutta jos hoitotakuussa on vaikea pysyä, palveluseteli voi auttaa.

Laki palvelusetelistä tuli voimaan syksyllä 2009. Tietoa palvelusetelin vaikutuksista kunnissa on vielä niukanlaisesti.

- Laki tuli loppuvuodesta, jolloin kunnat olivat jo tehneet vuoden 2010 budjetin. Siksi viime vuonna kovin moni ei ehtinyt ottaa palveluseteliä käyttöön, eikä tietoa ja kokemuksia ole vielä ehtinyt kertyä, Ihalainen arvioi.

Lue myös

Vaaratapahtumat tarkempaan seurantaan

Torstaina julkistetusta barometristä selviää myös, että kolmannes kunnista tai kuntayhtymistä ei ole vielä tehnyt suunnitelmaa potilasturvallisuudesta. Potilasturvallisuussuunnitelma tulee pakolliseksi terveydenhuoltolain mukana. Suunnitelma on otettava käyttöön vuoden 2013 loppuun mennessä. Vaaratapahtumia seurataan säännöllisesti 65 %:ssa kunnista ja kuntayhtymistä. Lisäksi 31 % kunnista ja kuntayhtymistä seuraa vaaratapahtumia epäsäännöllisesti.

Barometrin mukaan lääkärin tehtäviä on siirretty hoitohenkilökunnalle viimeisen vuoden aikana 67 %:ssa vastanneista organisaatioista. Vuosi sitten tehdyssä kyselyssä osuus oli 80 %. Rutiiniseuranta ja pienten vaivojen hoito ovat tavallisimpia siirrettyjä tehtäviä.

Perusterveydenhuollon suunta 2011 -kyselytutkimukseen vastasivat 109 kunnan ja kaupungin perusterveydenhuollosta vastaavat johtajat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030