Lehti 20: Ajan­kohtai­sta 20/2005 vsk 60 s. 2181

Pystyykö Suomi enää kansanterveyden menestystarinoihin?

Ulla Järvi

- Jos suomalaisten terveydentila olisi nyt yhtä kehno kuin se oli sotien jälkeen, olisimme jopa nykyisten kehitysmaiden terveysolojen alapuolella, vertaa päätoimittaja Jussi Huttunen. Hän on yksi juuri ilmestyneen Suomalaisten terveys -kirjan toimittajista.

- 1970- ja 80-lukujen kansanterveyden kohentamisen menestystarina oli valtion ja kuntien yhteinen projekti. Mistä löytäisimme yhtä upean strategisen ohjausmallin 2000-luvulle sovitettuna? kyselee Stakesin vs. ylijohtaja Juha Teperi, kirjan toinen toimittaja.

- Sepelvaltimotauti on meillä vähentynyt kolmessa vuosikymmenessä lähes 80 prosenttia. Silti suomalainen mies yhä kuolee sydäntautiin useammin kuin muiden maiden miehet, huomauttaa Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Arpo Aromaa. Duodecimin kustantaman tieto- ja tilastokirjan toimittaja hänkin.

Vaikka meillä on paljon syytä tyytyväisyyteen, uhkaavinta näiden miesten mukaan on terveyden eriarvoistuminen. Yksittäiset kunnat on pantu paljon vartijoiksi, kun valtion keskusohjaus heikkeni lamavuosina.

- Ei julkinen sektori olisi ilman keskusohjauksen lopettamista selvinnytkään; kustannusrakenteet saatiin kuntoon, Juha Teperi huomauttaa. Moni kunta vain havittelee pelkästään lyhytnäköistä säästöä, mikä osaltaan johtaa suomalaisten eriarvoistumiseen. Työttömyys, köyhyys ja syrjäytyminen hoitavat tästä kierteestä oman osansa.

Lue myös

- Alkoholista aiheutuvat sairaudet lisääntyvät jo lähitulevaisuudessa rajusti. Keskikulutuksemme nousee kohta Euroopan perinteisten viini- ja olutmaiden tasolle - mutta yhdistettynä suomalaiseen viinapäähän. Työikäisten naisten kuolleisuustilastoissa viinataudit ohittavat kohta rintasyöpäkuolleisuuden, ennustaa Jussi Huttunen.

Eikö kunnissa sitten nähdä tätä kehitystä? Miksei rahaa ohjata ennaltaehkäisyyn? Kansanterveysmiehet suorastaan innostuvat: - Keskusohjaus ja korvamerkityt valtionavut eivät yleensä ole ratkaisu terveydenhuollon ongelmiin, mutta terveydenedistämisen valtionavut saisivat kyllä ehdottomasti olla korvamerkittyjä, Huttunen, Teperi ja Aromaa painottavat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030