Ajan­kohtai­sta

Raskaudenaikainen seerumiseulonta on tarkempi yli 35-vuotiailla

Väitöstutkimuksen mukaan sikiöseulonnan luotettavuutta voidaan parantaa ottamalla huomioon raskaana olevan äidin ikä ja raskauden kesto.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/raskaus_panthermedia_02327351-1.jpg

Väitöstutkimuksen mukaan sikiöseulonnan luotettavuutta voidaan parantaa ottamalla huomioon raskaana olevan äidin ikä ja raskauden kesto.

LL Jenni Ranta-Ylikuljun väitöstutkimuksessa selvitettiin Downin oireyhtymän seulonnassa ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana käytettävien laboratoriotestien toimivuutta. Testeissä käytettävät merkkiaineet ovat istukkahormonin vapaa beeta-alayksikkö eli vapaa b-hCG ja raskaudenaikainen plasmaproteiini A eli PAPP-A.

Tutkimuksen mukaan Downin oireyhtymän seerumiseulonta ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana on yli 35-vuotiailla tarkempi kuin nuoremmilla. Nuorille naisille tarvittiin myös enemmän kromosomitutkimuksia lapsivesi- ja istukkanäytteestä Down-raskauksien diagnosoimiseksi. Downin oireyhtymän voi parhaiten havaita seerumimerkkiaineiden perusteella raskausviikoilla 9–10.

Pieni PAPP-A:n pitoisuus ennakoi merkkiaineista luotettavimmin Down-raskauksien lisäksi sellaisia normaalikromosomisia raskauksia, joissa ilmenee raskausmyrkytys, ennenaikainen syntymä tai sikiön kasvuhäiriö. PAPP-A:n pitoisuus oli pieni myös keinohedelmöitysraskauksissa sekä naisilla, joiden hedelmällisyyden katsottiin olevan heikentynyt ja raskauden alkamisen viive oli pidentynyt. On mahdollista, että PAPP-A:n pienempi pitoisuus keinohedelmöitysraskauksissa liittyy ennemmin heikkoon hedelmällisyyteen kuin raskauden keinoalkuisuuteen.

Mitä pienemmät vapaan b-hCG:n ja PAPP-A:n pitoisuudet normaalikromosomisissa raskauksissa todettiin, sitä suurempi oli ennenaikaisen synnytyksen ja sikiön kasvuhäiriön riski. Istukan ennenaikaista irtoamista ei voitu ennustaa merkkiaineista.

LL Jenni Ranta-Ylikuljun väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 11.5.2012.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030