Ajan­kohtai­sta

Raskaudenaikaiset tekijät vaikuttavat skitsofrenia-alttiuteen

Skitsofreniaan sairastumiseen riski on suurentunut ylipainoisina syntyneillä, kertoo väitöstutkimus.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Lääketieteen lisensiaatti, FM Asko Wegeliuksen väitöstutkimuksessa tarkastellaan syntymäpainon yhteyttä skitsofreniariskiin. Wegelius tarkastelee myös sairauden kuvaa suomalaisessa perheaineistossa, jossa skitsofrenian perinnöllinen alttius on kohonnut sekä miten DISC1-polun geenien varianttien ja syntymäpainon yhteisvaikutus vaikuttavat skitsofrenia-alttiuteen.

Wegelius havaitsi, että skitsofrenia-alttius on kohonnut niillä tutkittavilla, jotka syntyivät yli neljäkiloisina. Suuren syntymäpainon lisäksi pienellä syntymäpainolla oli yhteys vaikeampaan oirekuvaan ja alentuneeseen kognitiiviseen suorituskykyyn verrattuna normaaliin painoon. Skitsofreniaan sairastumisen riski oli erityisesti suurentunut niillä, jotka syntyivät ylipainoisina ja kantoivat DISC1-polun NDE1-geenin tiettyjä variantteja.

Lue myös

– Tulokset antavat myös aihetta pohtia, tulisiko raskauden ja synnytyksen aikaisiin tekijöihin kiinnittää enemmän huomiota osana psykiatristen riskiryhmien neuvolatoiminnan kehittämistä. Geenitutkimus tulee tulevaisuudessa lisäämään tietoa psykiatriseen sairastamiseen liittyvistä biologisista riskitekijöistä ja myös tarjoamaan laajempia mahdollisuuksia tutkia psykiatristen sairauksien taustalla olevien geenien ja ympäristötekijöiden välisiä yhteisvaikutuksia, Wegelius sanoo tiedotteessa.

Wegeliuksen väitöstutkimus "Influence of birth weight on the riski and clinical presentation of schizophrenia" tarkastetaan perjantaina klo 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Väitöstutkimus on osa THL:n Vakavien mielenterveyshäiriöiden geneettinen epidemiologia ja molekyyligeneettinen perusta -tutkimushanketta.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030