Raskausdiabetekselle esitetään tiukempia raja-arvoja
Kansainvälinen asiantuntijaryhmä on määritellyt raskaudenaikaisten glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden diagnostiikkaan uudet raja-arvot. Aiemmat kriteerit perustuivat äidin diabetesriskin lisääntymiseen, mutta uudet rajat on määritelty sikiön riskien, kuten suurikasvuisuuden, synnytysongelmien ja synnytyksenjälkeisen hypoglykemian perusteella. Diabetes Care -lehdessä (2010;33:676-82) julkaistu suositus perustuu vuonna 2008 julkaistuun HAPO-tutkimukseen, jonka aineistossa oli yli 23 000 raskaana olevaa naista eri maista.
- Oikeastaan HAPO-tutkimuksen tulos oli se, että mitään raja-arvoja ei ole. Jos sokeriarvo on vähänkin koholla, sikiön riskit alkavat kasvaa, sanoo professori Risto Kaaja Turun yliopistosta.
- Käytännön työssä raja-arvoja kuitenkin tarvitaan, joten nyt on haettu konsensuksella jonkinlaiset rajat, joiden jälkeen sikiön riskit alkavat kasvaa ehkä vähän enemmän.
Raskausdiabeteksen diagnoosin uudet raja-arvot ovat varsin lähellä Suomessa käytössä olevia suosituksia. Yhden tunnin sokerirasituksen raja-arvo on sama (10 mmol/l) ja kahden tunnin arvo vain kymmenyksen pienempi (8,5 vs. 8,6 mmol/l). Suurin ero on verensokerin paastoarvossa (5,1 vs. 5,3 mmol/l).
- Toistaiseksi ei ole syytä hötkyillä, mutta Käypä hoito -suosituksen seuraavassa päivityksessä rajoja saatetaan vähän madaltaa, arvelee Kaaja.
Raskausdiabetes yleistyy
Uusien raja-arvojen on esitetty jopa kaksinkertaistavan raskausdiabetesdiagnoosien määrän. Suomessa näin ei varmaankaan käy, koska ero nykyisiin kriteereihin on lähinnä paastoarvossa.
- Kyllä kymmenyksenkin muutos muuttaa yllättävän paljon diagnoosien määrää, mutta ei se meillä sentään määrää tuplaa, Risto Kaaja toteaa.
Jo nyt raskausdiabeteksen määrä on lisääntynyt, kun sitä on ryhdytty testaamaan kaikilta raskaana olevilta. Aiemmassa riskitekijäpohjaisessa testausmallissa jäi löytymättä puolet tapauksista. Kaajan mukaan tulevaisuudessa on pyrittävä yhä varhaisempaan diagnoosiin, jotta makrosomiaan pystytään vaikuttamaan.
- Näyttää siltä, että viikon 32 jälkeen makrosomiaan ei enää kovin paljon pystytä vaikuttamaan. Jos raskausdiabetes diagnosoidaan ja interventiot käynnistyvät vasta viikoilla 24-28, ollaan lapsen kannalta jo vähän myöhässä.
Raskausdiabetesta alkaa olla jo joka kymmenennellä raskaana olevista. Tyypin 2 diabetestakin on odottavilla äideillä yhä enemmän.
- Myös konversio raskausdiabeteksesta tyypin 2 diabetekseen on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Tärkeä syy on ylipaino, toteaa Kaaja.
Lue myös artikkeli s. 1103-9.