Rauhanturvaajien lääkärit oikovat vääriä mielikuvia
Oletko yhteistyökykyinen, sosiaalinen ja sopeutuvainen lääkäri, joka taitaa ensihoidon? Jos olet, sinulla on mahdollisuus unelmapestiin.
Tätä mieltä ovat
Rauli Franssila
jaKai Vilkman
, jotka ovat molemmat työskennelleet lääkärinä kriisinhallintajoukoissa. Miehet ovat usein törmänneet vääriin mielikuviin siitä, mitä työssä vaaditaan ja mitä se on.- Ihmiset ajattelevat, että pitää olla tehohoidon ylilääkäri tai vastaava. Moni miettii, riittävätkö omat kädentaidot sinne, Vilkman toteaa.
- Työssä pärjää monenlaisella pohjalla, kunhan on jonkinlainen suuntautuminen ensihoitoon. Koulutustakin saa. Tärkeintä on, että pystyy sopeutumaan sotilaiden joukkoon, Franssila jatkaa.
Vilkman on ensihoitoon suuntautunut psykiatri, Franssila sisätautien erikoislääkäri. Franssila on työskennellyt kolme kuukautta päällikkölääkärinä Afganistanissa. Vilkman taas on ollut puoli vuotta Kosovossa, ja keikka Afganistanissa on juuri menossa.
Franssilan ja Vilkmanin mukaan päällikkölääkäri on leirissä lähinnä työterveyslääkäri, jolla on vähän vastaanottokäyntejä, paljon vapaa-aikaa ja vapaus suunnitella työnsä. Kolikon toinen puoli on, että hän on valmiudessa kellon ympäri.
Partiossa leirin ulkopuolella lääkäri on ennen kaikkea rauhanturvaaja, joka muuttuu tarvittaessa lääkäriksi.
Normipotilaalla on ripuli tai urheiluvamma
Moni voi kuvitella, että kriisinhallintajoukkojen lääkärin tyypillisin potilastapaus on pommin tai luodin haavoittama sotilas tai siviili. Todellisuus on onneksi tylsempi.
- Yleisin potilas on rauhanturvaaja, jolla on ripulitauti tai urheilusta johtuva vamma. Tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja on paljon, koska rauhanturvaajien selät ovat koetuksella. Miehet kantavat raskasta aseistusta ja istuvat paljon autossa huonoilla teillä. 80 prosenttia kaikista käynneistä on näitä, Franssila kertoo.
Loput ovat pääasiassa iho- ja hengitystieinfektioita sekä kuumuudesta johtuvia ongelmia. Myös malarian, leishmaniaasin ja myrkyllisten käärmeiden, hämähäkkien ja skorpionin piston mahdollisuus on olemassa. Franssila muistuttaa, että huomattava osa paikallisesta väestöstä kantaa jopa useampaa antibioottiresistenttiä mikrobia. Rauhanturvaajakin saattaa kolonisoitua niillä.
Vilkmanin mukaan rauhanturvaajilla on yllättävän vähän psyykkisiä ongelmia, vaikka he ovat periaatteessa kuolemanvaarassa koko ajan. Lääkärinkin henkinen tasapaino on tärkeää.
Franssilan ja Vilkmanin työpaikka on suomalaisten ja ruotsalaisten yhteisleiri Camp Northern Light Mazar-E-Sharifissa Pohjois-Afganistanissa. Vakavimmin loukkaantuneet rauhanturvaajat viedään Camp Marmal -pääleirin saksalaiseen kenttäsairaalaan. Myös suomalaiset lääkärit, varsinkin anestesiologit ja kirurgit, voivat halutessaan työskennellä siellä.
Franssilan mielestä pestin suola on, että pääsee joukkojen mukana ulos leiristä. Silloin lääkäri näkee paikallisia olosuhteita ja voi myös auttaa asukkaita pienimuotoisesti. Lähinnä apu on särkylääkkeiden ja vatsahappolääkkeiden antamista.
Partioon osallistuminen on kuitenkin erityisen riskialtista. Muun muassa miinabingo on tullut lääkärimiehille tutuksi. Siinä ajetaan tiellä, jolta on aiemmin löytynyt pommeja.
Kriisinhallintajoukoissa lääkärikin saa tottua kantamaan asetta. Kaikilla on ase, papillakin. Ja se on mukana aina.
Irtiotto vei kilot
Vilkman ja Franssila kehuvat rauhanturvaajien yhteishenkeä. Lääkärinä on mukavaa saada kavereita aivan muiden alojen ihmisistä. Molemmilla on perhe, jota tietysti tulee ikävä. Skype helpottaa yhteydenpitoa. Kuuden viikon työputken jälkeen saa olla kaksi viikkoa palvelusvapaalla kotona.
Franssila suosittelee sotilaslääkärin pestiä erityisesti, jos haluaa täydellistä irtiottoa arkityöstä. Palvelukseen lähtö on lailla suojeltu oikeus. Franssila on pestiinsä erittäin tyytyväinen.
- Se on kokemus, joka antaa perspektiiviä. Takaisin tullessa ei ole enää sama ihminen.
Franssila muuttui konkreettisestikin. Hän urheili itsensä kuntoon ja laihtui 10 kiloa kolmessa kuukaudessa. Vasempaan olkavarteen on ilmestynyt Suomen leijonan kuva. Vilkmanilla samassa kohdassa on vain mustelma, toistaiseksi.
- Mene vain tatuoimaan heti, rt-miehenä saat alennuksen, Franssila rohkaisee kaveriaan.
Lähtisinkö sotilaslääkäriksi?
+ Ainutlaatuinen kokemus
+ Paljon vapaa-aikaa
+ Kohtuullinen palkka ja edut
+ Tutustuu uusiin ihmisiin eri aloilta
+ Hyvä yhteishenki
- Valmiudessa 24/7
- Henkinen kuormittavuus
- Riski joutua vihamieliseen iskuun
- Erossa perheestä ja ystävistä