Ajan­kohtai­sta

Ravinnon rasvalla ja miesten aivohalvauksilla ei yhteyttä

British Medical Journal (2003; 327:777–81) julkaisi Yhdysvalloissa Harvardin yliopistossa tehdyn 14 vuoden kohorttitutkimuksen, johon osallistui 43 732 terveydenhuollossa työskentelevää miestä. Tutkittavat henkilöt olivat 40–75-vuotiaita, ja heillä ei ollut sydän- ja verisuonisairauksia eikä diabetesta. Tutkimuksen mukaan koko ravinnon sisältämillä rasvoilla ja kolesterolilla ei ollut yhteyttä aivohalvauksiin, ei myöskään ravinnon rasvojen tyypillä.

Tutkimusprofessori Antti Aro Kansanterveyslaitokselta sanoo, että tämä tutkimustulos ei ole yllättävä.

– Tutkimustulokset tietysti vaihtelevat hieman. Aivohalvauksen riskitekijät ovat vähän erilaiset kuin sydäninfarktin: kohonnut verenpaine vaikuttaa enemmän aivohalvausten syntymiseen.

Aron mukaan verenpaineen kohoamista pitäisi pyrkiä ehkäisemään vähentämällä niin suolan kuin alkoholin käyttöä. Ylipainoisten täytyisi laihduttaa, sillä glukoosiaineenvaihdunnan häiriöt ovat yksi aivohalvauksen riskitekijöistä. Seerumin kolesteroli ei ole tärkein asia, joka vaikuttaa aivohalvausten syntyyn. – Tyydyttyneiden rasvojen merkitys ei ole näyttänyt yhtä selvältä yhdysvaltalaisissa tutkimustuloksissa kuin joissakin eurooppalaisissa selvityksissä. Aivohalvausten ja sydäninfarktin riskitekijöiden ero ei ole kuitenkaan kovin ratkaiseva. Samoihin asioihin kiinnitetään huomiota, mutta niiden tärkeysjärjestys on ehkä vähän erilainen, Antti Aro muistuttaa.

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030