Ravintolisien haitallisuus vaatii lisätutkimusta
Ravintolisistä ei ole luullun kaltaista hyötyä. Ainoastaan kalsium näytti suojaavan kuolleisuudelta. Viime aikoina runsaasti tutkittu D-vitamiini ei ollut yhteydessä kuolleisuuteen.
Jo tuoreeltaan paljon julkisuutta saanut tutkimus toteutettiin Yhdysvalloissa laajana seurantatutkimuksena, jonka tulokset julkaistiin 10. lokakuuta Archives of Internal Medicine -lehdessä.
– Tutkimuksessa ei pystytty selvittämään, että mistä kuolemanriskin lisäys johtui, kertoo ravintotutkija Jaakko Mursu, joka parhaillaan toimii postdoc-tutkijana Minnesotan yliopistossa.
Aiemmasta tutkimuksesta tiedetään sen verran, että useat yhdisteet ovat haitallisia suurina määrinä, erityisesti pitkäaikaisesti käytettynä.
– Haitallisuus voi liittyä yhdisteiden pitoisuuksiin ja pitkään käyttöaikaan, arvioi Mursu.
Mursu huomauttaa, ettei tämä tutkimus ei ole ainoa, jossa olisi tutkittu vaikutuksia kuolleisuuteen, mutta yleensä tutkijat ovat halunneet irti jotain spesifisempää, kuten sydäntautitietoja.
– Tutkimuksessamme selvitimme myös tarkemmin esim. sydän- ja verisuonitauti- ja syöpätautikuolleisuutta, mutta pääsääntöisesti tulokset olivat samansuuntaiset. Ei hyötyä, mahdollisesti haittaa. Sen takia käytimme tuloksien tiivistämiseen tuota kokonaisukuolleisuutta, joka siis kattaa aikamoisen skaalan erilaisia sairauksia. Joissan tapauksissa, kuten tässä, se on kuitenkin hyvä yleisindikaattori hyödyista ja haitoista, Jaakko Mursu sanoo.
Kalsiumin ja D-vitamiinin käyttö turvallista
Tutkijat selvittivät ravintolisien vaikutuksia suuressa Iowa Women’s Health Study seurantatutkimuksessa, johon osallistui 38 772 naista. Osallistujista 65 prosenttia raportoi käyttävänsä ravintolisiä. Tutkimuksessa havaittiin, että iso osa tutkituista ravintolisistä oli yhteydessä suurentuneeseen kuolleisuuden riskiin. Yksittäisistä yhdisteistä monivitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, raudan, magnesiumin, sinkin ja kuparin käytön havaittiin lisäävän kuolleisuutta.
Ainoastaan kalsium näytti suojaavan kuolleisuudelta. Viime aikoina runsaasti tutkittu D-vitamiini ei ollut yhteydessä kuolleisuuteen.
Tutkimukseen osallistuneiden naisten terveydentilaa ja terveyskäyttäytymistä, mukaan lukien ravintolisien käyttöä, on seurattu 80-luvun puolivälistä saakka noin 22 vuoden ajan. Nyt julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin monivitamiinin, β-karoteenin, A-vitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, B-vitamiiniyhdistelmän, C-, E- ja D-vitamiinien sekä kalsiumin, raudan, seleenin, magnesiumin, sinkin ja kuparin vaikutuksia kokonaiskuolleisuuden riskiin.
Ulla Järvi
Kuva: Pixmac