1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. ”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”
Ajan­kohtai­sta

”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle” Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehtiin tietomurto, jossa kiristäjä sai potilaiden arkaluontoisia tietoja. Marraskuun 2018 jälkeen kirjatut asiakastiedot eivät ole vaarantuneet tämänhetkisen tiedon mukaan.

TAYS kertoo, että Vastaamon tietomurto voi koskea myös TAYS:n nuoria potilaita. TAYS on ostanut Vastaamolta lasten ja nuorten psykoterapiapalveluita vuosina 2016–2018. Sopimuksen vuoksi Vastaamosta on voinut joutua tietomurron kohteeksi myös TAYS:n siellä asioineiden asiakkaiden tietoja. Näiden määrää selvitetään TAYS:ssa parhaillaan.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri puolestaan tiedottaa, että Vastaamon tietomurron kohteeksi on voinut joutua enintään 49 TYKS:n asiakasta.

Myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri raportoi, että Vastaamon tietomurto voi koskea Kanta-Hämeen keskussairaalan potilaita. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on hankkinut ostopalveluna psykoterapiapalveluja Vastaamolta ainakin vuodesta 2017 lähtien psykiatrian poliklinikan potilaille.

Paljon opiksi otettavaa

Terveydenhuollon tietojärjestelmien tietoturvaa on arvioitava säännöllisesti ja huolehdittava tietoturvan kunnosta ja riittävyydestä. Näin sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Lue myös

Hänen mukaansa tietomurtoja yritetään kaikkiin tietojärjestelmiin. Julkinen tai yksityinen terveydenhuolto ei ole erityisasemassa. On välttämätöntä, että terveydenhuollon tietojärjestelmät suojataan huolellisesti erilaisilta murtoyrityksiltä, erityisesti kun kyse on arkaluonteisesta potilastiedosta.

– Nyt erittäin arkaluonteista potilastietoa on vuotanut internetiin. Tällaista ei pitäisi pystyä tapahtumaan. Tämä tietomurto on herätys terveydenhuollolle.

Vuorenkoski toteaa, ettei verkkorikollisuus ole poistumassa. Siksi tietoturvaan ei voi koskaan kiinnittää liikaa huomiota.

– Jokainen terveydenhuollon rekisterinpitäjä on varmasti näinä päivinä ryhtynyt varmistamaan potilasrekisterinsä turvallisuutta.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Ammatillinen itsetunto vahvistui

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä alkoi syyskuussa nuorten lääkäreiden ­mentorointipilotti, jonka tavoitteena on kasvattaa ­lääkärien hyvinvointia työssä ja muussa elämässä.

Ajassa
Säätiön avustuksella kolme uutta lääketieteen professuuria

Professoreiksi vuosiksi 2021–25 on nimitetty Outi Mäkitie, Paulina Salminen ja Sara Wickström.

Liitossa
Rekisteritutkijan hautajaiset?

Nyt on tapahtunut jotain, mikä ei ole edistänyt suomalaisen tutkimuksen mahdollisuuksia maailmalla.

Tieteessä
Suu ja hampaat jäävät lääkärikoulutuksessa sivuun

Suun terveys on tärkeä myös kroonisten sairauksien hallinnassa.

Tieteessä
Levinnyt borrelioosi osoittautui muuksi sairaudeksi puolella potilaista

Osa potilaista sai uuden diagnoosin, osalla oireet olivat peräisin aiemmin diagnosoidusta muusta sairaudesta, osoitti tutkimus.

Ajassa
Unettomuus lisää synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä

Väitöstutkijan mukaan odottavien äitien unettomuusoireita kannattaisi seuloa, jotta masennuksen riskissä olevat tunnistettaisiin nykyistä aiemmin.