Refluksitaudin hoito tehoaa pysyvästi
Refluksitaudin oireet lievittyvät pysyvästi valtaosalla kirurgisesti tai esomepratsolilääkityksellä hoidetuista potilaista, todetaan nyt julkaistussa viisivuotisseurannassa.
JAMA:ssa julkaistun tutkimuksen mukaan refluksitaudin leikkaus- tai lääkehoidolla voidaan saavuttaa pitkäkestoisia tuloksia. Tähystysleikkauksena tehtävän kirurgisen hoidon (LARS) teho säilyi viiden vuoden ajan 85 %:lla potilaista. Esomepratsolilääkityksen oireita lievittävä vaikutus oli viiden vuoden jälkeen riittävä 92 %:lla.
Tutkimuksessa oli mukana 554 potilasta. Heidät jaettiin satunnaistetusti kahteen ryhmään, joista toista hoidettiin leikkauksella ja toista lääkkeellisesti. Ryhmien väliset erot hoidon tehossa tai turvallisuudessa eivät olleet tilastollisesti merkitseviä.
Hoito epäonnistui 33:lla leikkausryhmän potilaalla ja 19:lla esomepratsoliryhmän potilaalla. Hoidon epäonnistumisena pidettiin tilannetta, jossa potilas kertoi oireiden olevan riittämättömästi hallinnassa, eikä tilanne esomepratsoliryhmässä parantunut lääkeannostuksen tilapäisellä suurentamisella.
Leikkausryhmässä epäonnistumisiksi kirjattiin myös leikkauksen jälkeiset komplikaatiot ja uusintaleikkausta vaativat tilat. Yksi mansetin venytysoperaatio sallittiin.
Mahan sisällön nousemista ruokatorveen esiintyi useammin esomepratsoliryhmässä. Nielemisvaikeuksia, turvotusta ja ilmavaivoja oli enemmän leikkausryhmän potilailla.
Hoitomuotojen teho oli parempi kuin aiemmissa tutkimuksissa. Tämän katsottiin johtuvan asiantuntevien kirurgien ja standardisoidun leikkaustekniikan käytöstä, tutkimukseen rekrytoitujen potilaiden hyvästä vasteesta protonipumpun toimintaa estäviin PPI-lääkkeisiin, sekä lääkityksen säätämisestä tarpeen mukaan.
Tiina Lautala