Lehti 33: Ajan­kohtai­sta 33/2011 vsk 66 s. 2310 - 2312

Rekisteri vinksallaan

Valviran yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluita koskeva Ysteri-rekisteri toimii huonosti. Rekisterin tietoja on tarkoitus käyttää valvontaan ja tilastointiin, mutta tällä hetkellä se ei sovellu hyvin kumpaankaan. Rekisteriä ollaan uusimassa, mutta virheiden korjaamiseen ei ole ylimääräisiä resursseja.

Hertta Vierula

Eläkkeellä oleva lääkäri Kalle Willman havahtui Ysteri-rekisterin virheisiin todettuaan, että hänen työpaikkatiedoissaan on runsaasti virheitä. Virheet tulivat ilmi, kun aluehallintoviraston virkailija alkoi ihmetellä rekisteritietojen ja Willmanin suppean yksityispraktiikan ristiriitaisuuksia ja Willman pyysi Valvirasta kopiot rekisteritiedoistaan.

Terveydenhuollon alalla toimivien yritysten pitää hakea toiminnalleen aluehallintovirastolta tai Valviralta yksityisen terveydenhuollon lupa. Itsenäisten ammatinharjoittajien on annettava ilmoitus toiminnan aloittamisesta ja muutoksista toiminnassa. Yritysten ja ammatinharjoittajien pitää toimittaa aluehallintovirastoille toimintakertomuksensa vuosittain.

- Lääkärit näkevät aika paljon vaivaa lähettäessään vuosittain tiedot toiminnastaan. Se tuntuu turhalta, jos rekisterin tiedot ovat mitä sattuu. Mitä virkaa rekisterillä on, jos se on muiden kohdalla yhtä pielessä, Willman pohtii.

Järjestelmä on kankea

Järjestelmäasiantuntija Vesa Mettovaara Valvirasta myöntää, ettei Ysteri-rekisteri toimi tällä hetkellä parhaalla mahdollisella tavalla. Järjestelmä on kankea ja työläs - ja altis virheille.

Ylitarkastaja Sinikka Piekkola Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että ammatinharjoittajien tiedot on koottu vuonna 2006 perustettuun Ysteri-rekisteriin monenlaisista lähteistä. Itsenäisten ammatinharjoittajien tiedot siirrettiin Terhikki-rekisteristä, luvanvaraisten palveluntarjoajien perustiedot koottiin lääninhallitusten rekistereistä.

- Tiedot olivat lääninhallituksissa erilaisina taulukoina ja tiedostoina. Kaikkialla ne eivät olleet sähköisessä muodossa lainkaan, Piekkola sanoo.

Mettovaaran arvion mukaan osalla aluehallintovirastoista on ollut resurssipulan ja käytettävyysongelmien vuoksi vaikeuksia pitää tietoja ajan tasalla. Kaikkia tietoja ei rekisteriin ole tallennettu lainkaan. Osa lääkäriasemista toimittaa vuosittain tiedot myös ammatinharjoittajien puolesta, osa ei. Kaikki ammatinharjoittajat eivät ole itse antaneet toimintakertomuksiaan, eikä resursseja tietojen karhuamiseen yksittäisiltä lääkäreiltä ole ollut, joten tiedot ovat osin puutteellisia. Toisaalta joidenkin lääkäreiden tiedot voivat olla rekisterissä useaan kertaan.

- Tällä hetkellä korjausten tekeminen on vaikeaa ja hidasta, Mettovaara sanoo.

THL käyttää Ysterin tietoja tilastointiin - tai käyttäisi jos voisi. Kehittämispäällikkö Esa Arajärvi THL:stä kertoo, että rekisteritietojen vaihteleva laatu vaikuttaa tilastojen tekemiseen.

- Ysteristä saatujen tietojen käyttäminen on ollut hankalaa, koska tietoihin ei ole voinut varauksetta luottaa. Käytämme tällä hetkellä yksityisiä terveyspalveluja kartoittavien tilastojen tekemiseen Kelan tietoja, mutta niistä puuttuvat ne käynnit, joista ei ole maksettu korvauksia.

Aluehallintovirastoissa rekisteriä käytetään lupa- ja ilmoitusasioiden käsittelyjärjestelmänä sekä valvonnassa. Rekisterin virheet ja kömpelyys ovat tehneet siitä erittäin epäluotettavan.

- Ysteri on ollut ongelma, arvioi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston sosiaali- ja terveysyksikön päällikkö Marjatta Aittolahti.

Ysteri muuttuu Valveriksi

Ensi vuoden alkuun mennessä rekisteri siirtyy nykyaikaan uuden järjestelmän myötä. Vesa Mettovaara lupaa, että vastaisuudessa virheisiin päästään käsiksi helpommin. Myös ilmoitusten täyttäminen helpottuu, kun vuosittain toimitettavien tietojen määrä vähenee ja tiedot voi toimittaa sähköisesti.

- Uudistuksen yhteydessä on tarkoitus myös käydä tarkkaan läpi, mitä kaikkia tietoja rekisteriin tarvitaan, niin ettei kenenkään tarvitsisi nähdä turhaa vaivaa, Mettovaara sanoo.

Täysin virheettömäksi rekisteriä ei ehkä heti saada. Ylimääräistä väkeä rekisteritietojen korjaamiseen uudistuksen yhteydessä ei ole resursoitu, Marjatta Aittolahti kertoo.

Jatkossa on tarkoitus kehittää Valverin sähköistä palvelua niin, että ammatinharjoittajat ja luvanvaraiset palvelujen tuottajat voisivat kirjautua itse järjestelmään ja tarkistaa tietonsa.

Terhikki on täsmällisempi

Willman löysi virheitä myös Terhikki-rekisterin työpaikkatiedoista. Onko Terhikissäkin virheitä? Sieltähän pitäisi voida tarkistaa terveydenhuollon ammattihenkilöiden tietoja osin julkisena tietopalveluna.

- Julki-Terhikin käyttöönoton yhteydessä viime syksynä kehotimme ihmisiä tarkistamaan omat tietonsa. Tuolloin saimme parikymmentä virheilmoitusta. Se ei ole kovin paljon kun ottaa huomioon, että rekisterissä on yli 380 000 henkilön tiedot, sanoo lääkintöneuvos Pirjo Pennanen Valvirasta.

Työpaikkatiedot eivät näy Julki-Terhikissä. Pennasen mukaan suoranaiset virheet Terhikin työpaikkatiedoissa ovat harvinaisia. Lääkäriliitto toimittaa Valviralle lääkäreiden työpaikkatiedot kerran vuodessa. Lääkärit päivittävät itse työpaikkatietonsa liittoon.

- Olisi tärkeää, että lääkärit pitäisivät meidät ajan tasalla, sanoo Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä.

Yksinkertaisimmin omien tietojen päivittäminen käy liiton verkkosivuilla Tietoni-palvelun kautta. Vänskä painottaa, että ajantasaiset rekisteritiedot ovat liitolle erittäin tärkeitä. Rekisterin pohjalta laadittuja tilastoja käytetään tukena neuvottelutoiminnalle sekä liiton koulutus- ja työvoimapolitiikalle.

- Esimerkiksi lääkärityövoiman ennakoinnissa liiton tilastot ovat korvaamattomia, Vänskä sanoo.

Liiton tilastoja hyödyntävät myös kansainväliset tilastolaitokset.

Lue myös

Pennanen arvioi, että työpaikkatietojen merkitys Terhikissä on tällä hetkellä melko pieni. Lääkäreiden liikkuvuus on kasvanut niin paljon, että työpaikkatiedot muuttuvat useammin kuin rekisteriä päivitetään.

- Kun rekisteri perustettiin parikymmentä vuotta sitten, työpaikkatiedoilla oli enemmän merkitystä. Tällä hetkellä vuoden alussa päivitetty työpaikkatieto ei monesti enää pidäkään paikkaansa syksyllä, Pennanen summaa.

Ysteriin ja Terhikkiin kerätään lääkäreiden tietoja

Ysteri-rekisteriin kerätään tiedot yksityisistä terveydenhuollon palveluiden tuottajista sekä terveydenhuollon itsenäisistä ammatinharjoittajista. Yritysten osalta toiminta on luvanvaraista, ammatinharjoittajille ilmoituksenvaraista. Toiminnan aloittamisesta ja toiminnassa tapahtuvista muutoksista on tehtävä ilmoitus. Lisäksi on toimitettava vuosittain aluehallintovirastoille toimintakertomus. Rekisteri on tarkoitettu lupa- ja ilmoitusasioiden käsittelyä sekä valvontaa ja tilastointia varten. Rekisteri ja siihen kerättävät tiedot perustuvat lakiin yksityisestä terveydenhuollosta. Rekisteriin suunnitellaan lisättäväksi Julki-Terhikin kaltainen kansalaispalvelu.

Terhikki-rekisteriin kootaan tiedot kaikkien terveydenhuollon ammattihenkilöiden ammatinharjoittamisoikeudesta ja ammattitoiminnassa saaduista varoituksista ja rangaistuksista sekä ammattioikeuden rajoituksista ja poistosta. Terhikki-rekisterin tiedot tulevat Valviralle kyseisten koulutusten suorittaneiden hakemuksina yksittäin tai listoina, Väestörekisterikeskukselta, STM:stä, aluehallintovirastoilta, käräjäoikeuksista, muista tuomioistuimista ja Lääkäriliitosta. Terhikki-rekisterin tietoja käytetään mm. valvontaan. Rekisterin tietoja luovutetaan kotimaisia ja kansainvälisiä tilastoja varten. Rekisteriin liittyy julkinen tietopalvelu, josta saa perustiedot kaikista terveydenhuollon ammattihenkilöistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030