Ajan­kohtai­sta

ROHTO-keskus etsii alueellisia yhteistyökumppaneita

Lääkehoidon kehittämiskeskus on piskuisella ja osin vielä määräaikaisella väellään ryhtymässä käytännön töihin. Juuretkin on nyt ”tunnustettu”.

– Arkipuheessa nimi alkoi tuntua pitkältä, joten puhumme nykyisin itsestämme ROHTO-keskuksena. Siitä projektistahan kaikki sai alkunsa, hymyilee johtaja Taina Mäntyranta.

Ripaus vanhaa ja roppakaupalla uutta on sisällytetty keskuksen toiminta-ajatukseen. Toiminnan ydin on tiedonkeruu ja tiedon jakaminen. Mäntyranta lupaa, että takana ovat ne ajat, jolloin lääkärit istutettiin luentosaliin ja kateederilta käskytettiin. Uudet oppimismenetelmät aina sosiodraamaa myöten otetaan käyttöön alueellisissa koulutustilaisuuksissa.

– Me menemme siihen todellisuuteen, jossa lääkärit töitään tekevät. Etsimme parhaillaan sairaanhoitopiireistä ensimmäisiä yhteistyökumppaneita alueellisen toiminnan järjestämiseksi. Vuosittain tavoitteena on saada 4–5 uutta piiriä mukaan. Alueille palkataan aluevastaava, jonka palkka jaetaan sairaanhoitopiirin ja keskuksen kanssa. Lisäksi terveyskeskuksista etsitään palkkiopohjalla toimivia paikallisia vastuuhenkilöitä, kertoo ROHTO-keskuksen määraikainen ylilääkäri Risto Mäkinen.

Mäkinen huomauttaa, että lääkehoidon alueelliset käytännöt voivat olla hyvinkin erilaisia. Keskuksen tavoittelema lääkehoidon rationaalisuus ei tarkoita sitä, että erot pitäisi kokonaan poistaa. Lääkehoito pitää voida soveltaa paikallisiin oloihin ja alueellisiin hoitoketjuihin. On kuitenkin hyvä lääkäreiden ja muun lääkehuollon väen kesken pohtia, miksi omalla seudulla määrätään lääkkeitä niin kuin määrätään.

Ulla Järvi

Lisää ROHTO-keskuksesta: www.rohto.fi sekä Lääkärilehdestä 5/2004 sivuilta 412–5.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030