Ajan­kohtai­sta

Röntgenkuvien etätulkinta vähensi takapäivystäjän käyntejä neljänneksellä

Etälausunnot ovat luotettavia, mutta etätyö muuttaa röngenlääkärien järjestelyjä kuvien tulkinnassa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/rontgen_pixmac.jpg

Röntgenkuvien etätulkinta säästi takapäivystäjän sairaalakäynniltä 24 prosentissa tapauksista 68 potilaan tutkimussarjassa. Päivystäville lääkäreille oli rakennettu kannettavaan tietokoneeseen matkapuhelinverkon kautta toimiva tietoturvallinen kuvayhteys.

Näin kertoo LL Jarmo Reposen väitöstutkimus, jossa selvitettiin digitaalisten röntgenkuvien tulkinnan alueellista kehittämistä tieto- ja viestintäteknologian avulla. Tutkimuksessa Pohjois-Suomen sairaaloiden ja terveyskeskusten välille rakennetulla järjestelmällä päästiin 98 prosentin diagnostiseen yhtäpitävyyteen etätulkittujen ja alkuperäisten kuvien välillä. Internetin välityksellä konsultoitiin kahta ulkomaista yliopistosairaalaa ja tutkittiin kuvien pakkaamisen vaikutusta kuvanlaatuun ja siirtoaikoihin 131 lähetyksessä.

Lausuntojen osuvuudessa ei todettu merkittäviä eroja 80 potilaan magneettikuvien lähetyssarjassa. Työkäytäntöjä tutkittaessa ilmeni, että etätyössä kuvien tulkinnan järjestelyt muuttuvat paikalliseen työhön verrattuna. Röntgenlääkärit joutuvat muun muassa tekemään itse kuvien lajittelun, mutta toisaalta he voivat kuvankäsittelyllä helpottaa löydösten näkymistä.

Tutkimuksessa toteutettiin ensimmäisen kerran teleradiologinen yhteys älypuhelimeen ja arvioitiin sitä kliinisessä käytössä 265 potilaalla. Älypuhelin kytkettiin tietoturvallisen yhteyden kautta sähköiseen sairauskertomukseen, jolloin syntyi ensimmäinen lääkärin taskuun mahtuva multimedia-sairauskertomuspääte.

Tutkimuksessa selvitettiin myös teleradiologian levinneisyyttä Suomessa osana laajaa eTerveyden sovellusten käytön kartoitusta. Vuodesta 2003 vuoteen 2005 teleradiologian käyttö oli lisääntynyt niin, että 18 sairaanhoitopiiriä 21:stä tarjosi teleradiologisia palveluita.

Tutkimuksessa kehitetyt menetelmät on otettu kliiniseen käyttöön Pohjois-Suomen terveydenhuollossa ja arviointituloksia on hyödynnetty laitteiden ja ohjelmistojen käytettävyyden parantamisessa.

Väitöstutkimus tarkastetaan Oulun yliopistossa 10.12.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030