Ajan­kohtai­sta

Runsas alkoholin käyttö kasvattaa syöpäriskiä

Kova alkoholin kulutus näyttää lisäävän miesten paksu- ja peräsuolisyövän riskiä. Paljon alkoholia käyttävillä on myös suurempi kokonaissyöpäriski Adetunji Toriolan väitöstutkimuksen mukaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Punaviini_Pixmac.jpg

Syöpäsairauksien ehkäisyssä kannattaa ottaa huomioon myös alkoholin käyttö Master of Science Adetunji Toriolan Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan.

Toriola selvitti alkoholin kulutuksen yhteyttä syöpäriskiin yli 16 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa. Tarkastelun kohteena olivat sekä tietyt syöpäsairaudet että kokonaissyöpäriski. Tutkimukseen osallistui lähes 2 700 miestä, jotka olivat tutkimuksen alkaessa keskimäärin 53-vuotiaita.

Ensimmäisessä osatutkimuksessa selvitettiin alkoholin käytön yhteyttä paksu- ja peräsuolisyöpään. Seuranta-aikana tutkimusjoukossa todettiin 59 paksu- ja peräsuolisyöpätapausta. Miehet jaettiin viiteen eri ryhmään alkoholin käyttömäärän perusteella. Eniten alkoholia käyttävään viidennekseen lukeutuivat alkoholia yli 115 grammaa viikossa käyttävät. Näillä miehillä oli 3,5 kertaa suurempi riski sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään kuin vähiten alkoholia käyttävillä, kun sekoittavat tekijät vakioitiin.

Toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin juomatottumusten ja keuhkosyöpäriskin mahdollista yhteyttä. Tutkimukseen osallistuneista 27 prosenttia käytti alkoholia humalahakuisesti. Keuhkosyöpätapauksia oli seurantajakson aikana 65. Näistä 27 oli humalahakuisesti juovilla ja 38 muilla miehillä.

Tupakoimattomilla miehillä humalahakuinen juominen ei liittynyt suurentuneeseen keuhkosyöpäriskiin. Sen sijaan tupakoivilla humalahakuiseen juomiseen liittyi suurentunut keuhkosyövän riski. Riski oli 1,7-kertainen 1–19 tupakkaa päivässä polttavilla, kun taas vähintään 30 tupakkaa päivässä polttavilla riski oli yli kaksinkertainen. Tupakointi saattaa siis sekoittaa humalahakuisen juomisen ja keuhkosyövän yhteyttä ja voi myös selittää sen kokonaan.

Kolmannessa osatutkimuksessa selvitettiin alkoholinkäytön ja kokonaissyöpäriskin yhteyttä. Sekoittavien tekijöiden vakioinnin jälkeen miehillä, jotka kuuluivat eniten juovaan viidennekseen, oli 42 prosenttia suurempi syöpään sairastumisen riski kuin vähiten juovaan viidennekseen kuuluvilla. Tutkijat arvioivat, että noin 7 prosenttia syöpätapauksista tutkimusjoukossa selittyi alkoholin käytöllä.


Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030