Lehti 9: Ajan­kohtai­sta 9/1999 vsk 54 s. 1107

Ruotsalaisselvityksen pelätään vaarantavan rintasyöpäseulontoja

Syöpäjärjestöt ovat huolissaan mammografiaseulontoja koskeneen ruotsalaistutkimuksen vaikutuksesta rintasyövän seulontoihin Suomessa. Ruotsalaistutkimuksen mukaan mammografiaseulonta ei juurikaan pienentäisi riskiä kuolla rintasyöpään. Suomalaiset syöpäjärjestöt kyseenalaistavat koko tutkimusasetelman.

Artikkeli julkaistiin Läkartidningenissä helmikuun lopussa. Siinä verrattiin koko väestön rintasyöpäkuolleisuutta ennen vuotta 1987 ja sen jälkeen.

- Ruotsalaisselvityksen perusvika on, että mammografiaseulontojen vaikuttavuutta on yritetty havainnoida aivan väärässä joukossa. Siinä tutkitaan seulontojen vaikutusta koko väestössä ottamatta huomioon, missä määrin seulontaa oli ollut tarjolla, kuinka siihen oli osallistuttu tai missä vaiheessa seulonta oli milläkin seudulla aloitettu, sanoo ylilääkäri Matti Rautalahti Syöpäjärjestöistä.

Seulonnan vaikuttavuuden arvioinnissa edellytetään järjestöjen mukaan yksilökohtaisten seulontatietojen käyttöä. Luotettavin seurantaväline on satunnaistettu tutkimus.

- Eloonjäämiseen vaikuttavat väestötasolla myös monet muut tekijät. Jos niitä ei pystytä ottamaan huomioon, on mahdotonta poimia esiin juuri mammografiaseulontojen vaikutusta, Rautalahti toteaa.

Lue myös

- On epätodennäköistä, että rutiinitilastoista edes ajan mittaan tultaisiin näkemään seulontojen vaikutusta. Kaikki muut tekijät ovat sen verran vahvoja, että vaikutus hukkuu yleiseen taustakohinaan. Rintasyöpäseulontojen vaikuttavuutta tutkittaessa on käytössä oltava yksilötason tietoa, korostaa myös joukkotarkastusrekisterin johtaja, professori Matti Hakama.

Suomessa mammografiaseulonnan vaikutusta on tutkittu satunnaistetuin tutkimuksia. Niiden mukaan seulonta vähentää rintasyöpäkuolleisuutta noin 25 %.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030