Lehti 39: Ajan­kohtai­sta 39/2017 vsk 72 s. 2145

Ruotsissa aiotaan lisätä opiskelupaikkoja

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Ruotsin hallitus esittää, että lääkärikoulutuspaikkojen määrää lisättäisiin seuraavien viiden vuoden aikana. Ensi vuonna lisäpaikkoja tulisi 40. Vuoteen 2023 mennessä vuosittainen sisäänottomäärä kasvaisi 440:llä.

Opiskelijamäärien noston kulujen arvioidaan olevan 96 miljoonaa kruunua eli noin 10 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä Ruotsissa lääketieteen opinnot aloittaa vuosittain 1 600 opiskelijaa. Suomessa vastaava luku on noin 750.

Ruotsissa lääketiedettä voi opiskella seitsemässä opinahjossa: Karoliinisessa Instituutissa sekä Lundin, Uppsalan, Göteborgin, Linköpingin, Uumajan ja Örebron yliopistoissa.

Kaikkiaan Ruotsissa on tällä hetkellä yli 7 500 lääketieteen opiskelijaa. Työikäisiä lääkäreitä on runsas 40 000.

Suomessa lääketieteen opiskelijoita on kaikkiaan noin 4 300. Työikäisiä lääkäreitä on lähes 21 000.

Asukkaita yhtä lääkäriä kohden on Suomessa 262, Ruotsissa 242.

Lääkäreitä tarvitaan lisää

Ruotsin korkeakoulu- ja tutkimusministeri Helene Hellmark Knutsson perustelee Läkartidningenille, että väestönkasvun ja ikääntymisen vuoksi lääkäreitä tarvitaan enemmän ja siksi myös koulutuspaikkoja on lisättävä. Hellmark Knuttsson pitää tärkeänä myös sitä, että riippuvaisuus ulkomailla opiskelleista lääkäreistä vähenisi.

Lue myös

Ruotsin Läkarförbundet pitää opiskelupaikkojen lisäämistä myönteisenä asiana. Liitto kuitenkin muistuttaa, että opetuksen taso ei saa laskea. Myös AT- ja ST-paikkojen määrää pitäisi nostaa, jottei peruskoulutuksen jälkeen syntyisi pullonkaulaa. AT-vaihe vastaa suunnilleen Suomen yleislääketieteen erityiskoulutusta (YEK) ja ST-vaihe erikoistumisopintoja.

Lähteet: Läkartidningen, Läkarförbundet, Dagens Medicin, Physicians in the Nordic countries 2016 -tilasto

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030