Lehti 11: Ajan­kohtai­sta 11/2012 vsk 67 s. 850 - 851

Ruotsissa opiskelleiden laillistaminen mutkistui

Närpiöläinen Eva Lammes on pudonnut kahden maan ­koulutusjärjestelmien väliin. Laillistuksen saamiseen ei ole ­näkyvissä yksinkertaista ratkaisua.

Hertta Vierula

Eva Lammes on opiskellut lääkäriksi Karoliinisessa instituutissa. Häneltä on tekemättä vain Suomen eurolääkärivaihetta vastaava vaihe, allmäntjänstgöring (AT).

Lammes suoritti läkarexamenin kesällä 2011. Perhe myi talonsa Tukholmasta ja muutti Närpiöön. Lammes meni terveyskeskukseen töihin. Tällöin selvisi, että samalla kun Suomi poisti kaksoislaillistuksen, Ruotsissa opiskelleilta meni mahdollisuus saada laillistus suorittamalla eurolääkärivaihe Suomessa.

Valvirasta Lammekselle sanottiin, että Ruotsissa opiskellut lääkäri, joka ei ole suorittanut AT-vaihetta, voi rekisteröityä Suomessa lääketieteen opiskelijana ja toimia tilapäisesti lääkärinä, kunnes opintojen aloittamisesta on kulunut 10 vuotta.

Ruotsissa lääkäreiden laillistamisesta vastaava Socialstyrelsen ei antanut lupaa suorittaa AT-vaihetta Suomessa, vaikka Vaasan sairaanhoitopiirissä oltiin valmiita ottamaan vastuu AT:n suorittamisesta Ruotsin vaatimusten mukaan. Ruotsin viranomainen kehotti Lammesta ottamaan yhteyttä suomalaisiin yliopistoihin: jos hän pääsisi suomalaisen yliopiston opiskelijaksi, hän voisi valmistua Suomessa. Helsingin yliopistosta sanottiin, ettei vaihto käy päinsä. Lammeksen käsityksen mukaan syynä oli se, että hän oli jo valmistunut Ruotsista.

Paluu Ruotsiin ei tunnu järkevältä

Nyt Lammes on vaikeassa tilanteessa. Lapset ovat koulussa Närpiössä ja puoliso on järjestänyt työkuvionsa Suomessa. Lammes työskentelee Närpiön terveyskeskuksessa, jossa hänen työpanoksensa on tarpeen - parhaillaan täytettynä on kolme kuudesta lääkärinvirasta. Palaaminen Ruotsiin AT-vaihetta varten ei tunnu järkevältä tai edes mahdolliselta.

Myös Ruotsissa on harkittu AT-vaiheen poistamista samaan tapaan kuin Suomessa on tehty. Päätöksiä aiheesta ei vielä ole tehty, eikä aikataulusta ole tietoa. Lammes jännittää, muuttuuko järjestelmä tai viranomaisten mieli ennen kuin hänen väliaikainen oikeutensa toimia lääkärinä päättyy. Vaikka AT-vaihe poistettaisiin, Lammes joutuisi luultavasti suorittamaan lisäopintoja Ruotsissa.

Ratkaisuvaihtoehdot ovat vähissä

Miksi Valvira ei laillista suomalaista, Ruotsissa opiskellutta lääkäriä, vaikka hän olisi valmistumisensa jälkeen työskennellyt AT-vaihetta vastaavan ajan lääkärinä Suomessa, lääkintöneuvos Pirjo Pennanen Valvirasta?

- Valvira ei voi toimia EU:n ammattipätevyysdirektiivin eikä Suomen ammattihenkilölain vastaisesti. Lääkärintutkinto pitää suorittaa opiskelumaan säännösten mukaan ja Ruotsissa siihen kuuluu AT-palvelu. Jos voisimmekin laillistaa tällaisessa tilanteessa olevat lääkärit erikoisjärjestelyin Suomessa, tekisimme heille karhunpalveluksen, sillä laillistus ei välttämättä olisi voimassa muualla EU-alueella.

Lue myös

Voisivatko Lammes ja muut samassa tilanteessa olevat lääkärit hankkia laillistuksen ulkomaalaisille lääkäreille tarkoitettujen Tampereen tenttien kautta?

- Eivät. Se järjestelmä on tarkoitettu ETA-alueen ulkopuolelta tuleville lääkäreille.

Ruotsissa opiskelleet lääkärit kokevat, että Suomen ja Ruotsin viranomaiset pompottelevat heitä puolelta toiselle, mutta apua ei saa. Kuka voisi auttaa?

- Socialstyrelsen voisi tehdä päätöksen, jonka mukaan myös muualla kuin Ruotsissa suoritettu AT-vaihe kelpaa. Olisi myös tärkeää, että Ruotsissa opiskelevat saisivat oikeaa tietoa laillistamisen ehdoista jo opiskeluaikana omasta yliopistostaan.

Onko asiassa näkyvissä mitään ratkaisua?

- Valvira on neuvotellut Socialstyrelsenin, Tanskan Sundshedsstyrelsenin ja EU-komission kanssa, mutta toistaiseksi ongelmaan ei ole saatu ratkaisua. Vastaavanlaisia tilanteita on myös Norjassa ja Tanskassa opiskelleilla lääkäreillä. Olemme valmiita auttamaan tällaiseen tilanteeseen joutuneita lääkäreitä neuvotteluissa opiskelumaansa viranomaisten kanssa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030