Ruotsissa tyytymättömyyttä potilasjärjestelmiin
Kyselytulosten mukaan vain viidennes lääkäreistä on tyytyväisiä siihen, kuinka heidän näkemyksensä järjestelmien käyttäjinä on otettu huomioon.
Ruotsalaiset lääkärit kokevat, ettei heitä ole kuunneltu potilastietojärjestelmien kehitystyössä. UsersAward-tutkimusyhtiön kyselyn (Vård-IT-rapporten 2010) mukaan vain viidennes lääkäreistä on tyytyväisiä siihen, kuinka heidän näkemyksensä järjestelmien käyttäjinä on otettu huomioon.
Järjestelmiä piti riittävän nopeina 48 prosenttia lääkäreistä, vuonna 2004 vastaavassa kyselyssä luku oli 65 prosenttia. Tyytyväisyys järjestelmien varmatoimisuuteen väheni 65 prosentista 56 prosenttiin. Vuonna 2010 59 prosenttia lääkäreistä koki olevansa tyytyväisiä saamaansa järjestelmäkoulutukseen, vuonna 2004 niin ajatteli 72 prosenttia vastanneista lääkäreistä.
Kyselyyn vastasivat myös sairaanhoitajat, lähihoitajat ja sihteerit. Lääkärit olivat ryhmistä tyytymättömin.
– Merkittävin havainto on, että lääkärit ovat tyytymättömiä äänensä kuulumiseen kehitystyössä. Uskon, että yksi syy on kehityskokousten aikataulutuksessa, sillä lääkärit eivät useinkaan ehdi paikalle lyhyellä varoitusajalla, sanoo Ruotsin lääkäriliiton IT-neuvoston puheenjohtaja Mikael Rolfs Läkartidningenin haastattelussa.
Rolfsin mukaan sihteerit ehtivät kokouksiin, ja ovat siksi tyytyväisimpiä tietojärjestelmiin.
– Yhä suurempi osa työstä täytyy tehdä järjestelmien määrittämien raamien mukaan. Ei ole myöskään asianmukaista ottaa käyttöön keskeneräistä sovellusta ja kehittää sitä potilastyön ohessa. Ajattelutavan täytyy muuttua, ja meidän tulee toimia yhdessä saadaksemme äänemme kuuluviin, Rolfs painottaa.
Ruotsin lääkäriliitto on pyytänyt sosiaaliministeriöltä lisää resursseja, jotta lääkärit pääsisivät osallistumaan enemmän terveydenhuollon tietotekniikan kehittämiseen.
Vård-IT-rapporten 2010 -kysely lähetettiin 486 lääkärille, vastausprosentti oli 70. Vuoden 2004 kyselyn vastaajamäärästä ei ole tietoa, sillä tutkimusyhtiön mukaan tuolloin kyseessä oli enemmänkin kvalitatiivinen tutkimus. Vastaajia oli yhtiön mukaan kuitenkin vähemmän kuin vuonna 2010.
Jaana Ahlblad
Kuva: Panthermedia